Civil

2016.08.05. 12:33

Zarándokúton Szent Márton és az irgalmasság évében

Torony - Június 26. és július 6. között dr. Perger Gyula atya vezetésével ismét útra kelt 48 zarándok. Ezúttal 11 napos hosszú út állt előttük az Altötting-Passau-Weltenburg-Strasbourg-Reims-Párizs-Chartres-Nevers-Tours-Lourdes-Ars-sur-Formans-LaSalette-Sotto il Monte-Sirmione sok élményt ígérő útvonalon.

Civil Tudósítónktól

Ausztrián keresztül először a bajorországi Altöttingbe utazott a csoport. Altötting Németország egyik leglátogatottabb zarándokhelye, kiemelkedő rangú búcsújáróhely. A Kegykápolna és Kegytemplom megtekintése után a három folyó, Duna-Inn-Ilz ölelésében fekvő gyönyörű városba, Passauba mentek. Itt a legnagyobb élmény a Szent István királyunk özvegye, Boldog Gizella sírjánál tett látogatás, tisztelgés és koszorúzás volt. Az út következő állomása Weltenburg, Bajorország legrégebbi bencés kolostora volt, amelynek temploma az európai barokk legszebb épületei közé tartozik.

Fotó: Molnár Rezső

Másnap Strasbourgba indultak a toronyi zarándokok, ahol meglátogatták a lenyűgöző méretű, XI-XV. században épült katedrálist, amely 142 méter magas tornyával ma a világon a hatodik legmagasabb. Reimsben pedig a francia királyok koronázó templomát tekintették meg. A reimsi katedrális mind külsejével, mind belső tereivel, páratlan szépségű rózsaablakaival a francia gótika egyik legharmonikusabb alkotása. Harmadik nap egész napos városnézésre indultak Párizsba.

Negyedik nap indultak tovább Chartres-ba, ahol a híres katedrálist tekintették meg, ami a francia gótikus építészet egyik kiemelkedő alkotása és szinte teljes egészében eredeti állapotában maradt fenn. Ezt követően Nevers-ben a lourdes-i látnok, Soubirous Szent Bernadett emlékének adóztak. Majd a Loire völgy érintésével, a gyönyörű vízi kastélyba, Chenonceaux-ba látogattak. A Loire völgyi kastélyok talán leghíresebbike, Medici Katalin egykori rezidenciája. Az esti órákban érkeztek Tours-ba, másnap felfedezték Szent Márton püspök városát, a csodálatos Székesegyházat, ahol Szent Márton sírja is található.

Ezt követően utaztak Szent Bernadett városába Lourdes-ba, ahol négy éjszakát töltöttek. 1858. február 11. és július 16-a között a Szent Szűz, a „Szeplőtelen Fogantatás” 18-szor jelent meg itt, egy szegény családból származó, sokat betegeskedő 14 éves kislánynak, Bernadett Soubirous-nak. Azóta Lourdes a Szűzanya „orvosi rendelője”, a betegek vigaszhelye, ahova évente több mint 5 millió ember zarándokol el. A szent forrás és a jelenések története ma is minden embernek szóló örök üzenet a hit gyógyító erejéről.

A legemlékezetesebb szentmise a jelenések helyén celebrált magyar szentmise volt. A mise után végigjárták a csodálatos környezetben lévő keresztutat, amelynek X. stációját Magyarország állíttatta 1912-ben. Miután meghatódva elénekelték nemzeti imáinkat, a zarándokok megkoszorúzták a csodálatos művészi alkotást. Mindhárom nap részt vettek a zarándokok és a betegek gyertyás körmenetén.

A nyolcadik napon fakultatív kirándulásként az Atlanti óceán partjára Spanyolország északi részén fekvő San Sebastiánba érkezett a csoport, ahol a katedrálist, a városházát és a híres kagyló alakú tengeröblöt nézték meg, majd Biarritzba utaztak, amely Franciaország népszerű és nyüzsgő nyaralóhelyére. A kilencedik napon korai reggeli után indultak Ars városkába, amely Vianney Szent Jánosról, a plébánosok védőszentjéről nevezetes, majd La Salette-be, az 1800 méter magason fekvő Mária kegyhelyre, ahol két pásztorgyereknek jelent meg a Szűzanya. A délutáni órákban utaztak utolsó szálláshelyünkre Sotto il Monte-ba, Szent XXIII. János pápa szülővárosába. Ezt követően indultak haza, de a Garda tó partján Sirmione városát még meglátogatták.

A csodálatos lelki élményekben is gazdag zarándokútról jobb emberként tért haza minden utazó. Tizenegy nap alatt 5500 km-t tettek meg: átutazták szinte egész Nyugat-Európát, Spanyolországig. Lenyűgöző szépségű, változatos tájakat, hegyeket, völgyeket, folyókat, termékeny gabonamezőket láthattak. A Gyula atya által celebrált szentmisék, a közös reggeli köszöntő, és az esti hálaadó imák és énekek szívbeható élményt jelentettek, mint ahogy az is volt a céljuk; „vizsgáljuk meg lelkiismeretünket” és legyünk fogékonyabbak a szépre, a jóra, az igazra! Ma, amikor a „kincs, hír, gyönyör” hajszolása viszi, tévútra az embereket nagyon fontos lenne, hogy minél több ember vegyen részt zarándokutakon. Az ilyen úton az érző ember szíve csordultig megtelik szeretettel és teljesen másképp látja a világot.

Köszönet illeti Gyula atyát, aki jó pásztorként a csapatnak nemcsak lelki vezetője volt, hanem mindenre és mindenkire ügyelő, figyelő lelkiismerete is. Szelíd csendességet és megbocsátó szeretetet sugárzó egyénisége mindenkire jobbítóan hatott.

Molnár Rezső

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!