Civil

2016.09.25. 14:01

A Tarisznyásokkal mulattak Bőben

Bő - Sajnos véget ért a nyár, beköszöntött az ősz a hűvös reggeleivel, a fák hulló lombjaival. Ha pedig őszről beszélünk, akkor elengedhetetlen esemény a szüret, a szüreti felvonulás. Bőben sincs ez másképp.

Civil Tudósítónktól

Bár Bő nem dombos, nem hegyvidék, és nem is arról nevezetes, hogy szőlőtermő település lenne, mégis minden évben, immáron negyedik alkalommal szervezték meg a településen szombaton a szüreti felvonulást és az azt követő szüreti vigasságokat. A falu legkisebb lakóitól az idősebb korosztályig mindenki idejéhez mérten vesz részt a felvonuláson. A résztvevők a főtéren, megadott időpontban összegyűlve, egy humoros köszöntőt követően elindulnak, és a település minden utcáját végigsétálják, illetve akinek lehetősége van, az a szüreti motívumokkal és őszi gyümölcsökkel feldíszített lovas kocsikon, kis traktorokon vagy éppen lóháton járja végig az útvonalat.

Idén a szombathelyi Tarisznyások Együttes kíséretében járták végig a felvonulók a település utcáit. Szokás, hogy minden évben más-más kísérővel teszik meg az utat, és éppen ettől válik a felvonulás eseménye mindig érdekessé. Ugyancsak régi jó szokás, hogy az utcák lakói megvendégelik a felvonuló sereget sós, édes süteményekkel, felvágottakkal, üdítőkkel, borral, pálinkával.

A felvonulás befejeztével indulnak a főtéren a szórakoztató, kedves és minden korosztály igényeinek megfelelő színes programok, melyeket szintén minden évben változtatnak a szervezők. Már hónapokkal a rendezvény előtt azon dolgoznak, hogy megismertessék Vas megye előadóit, társulatait és egyesületeit a bői lakosokkal, illetve mindazokkal, akik a felvonuláson részt vesznek, hiszen a környező települések lakóit is előszeretettel hívják meg az eseményre.

A szervezők elmondták: azért tartják fontosnak a hagyományőrző programok megszervezését és életben tartását, mert ezáltal válnak közösséggé, ezáltal tanulják é s tapasztalják meg a gyerekek és fiatalok ennek fontosságát, szépségét és összetartó erejét.

Jákó Melinda

Címkék#civil#Bő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!