Civil

2016.09.22. 19:40

Katasztrófavédelmi bemutató - Vasalján Árvízre készült az önkéntes mentőcsoport

Vasalja - A múlt szombaton, Vasalján húszfős csapattal indult a rendszerbeállító és minősítő katasztrófavédelmi bemutató.

Civil Tudósítónktól

A helyi csoport parancsnoka Gombás Alajos polgármester. Az árvizek kártétele elleni védekezés, a helyesen kivitelezett nyúlgát, a bordás megtámasztás, a buzgár elfogás, az ideiglenes fal megtámasztás és a befogadó hely kialakítása volt a fő feladat.

A megnyitót Király Lajos tűzoltóezredes, katasztrófavédelmi kirendeltségvezető tartotta.

A csapat

Farkasné Kovács Judit c. tűzoltózászlós, és Honfi Tamás tűzoltó alezredes, kárhely parancsnokok, munkavédelmi tájékoztatásban részesítették az önként szerveződő csapatot. Ismertették a feladatokat, kiosztották az eszközöket és a védőfelszereléseket, (sisak, kesztyű, világítómellény).

Az első kárhely az árvíz védekezési módok gyakorlása volt.

Homokzsák töltés: Csillag Csongor, Egyed Zoltán, Péter Árpád

A feladat: homokzsáktöltés, a zsákok eljuttatása a kijelölt helyre, és az árvízvédelmi gát bordás megtámasztása. A csapat tagjai izgatottan álltak a feladatokhoz, okos elosztással, gyorsan töltötték a zsákokat, megfelelő sorfal létrehozásával és a zsákok szakszerű lerakásával kialakult a gát. Az egysoros nyúlgát létrehozását is gyakorolták, töltésmagasítás céljából.

A bordás megtámasztásnál fontosnak tartották a bordák szélességét, amely egy-egy zsákhossz volt. A versenyzők ügyesen oldották meg ezt a feladatot is a csoportvezető rendszeres ellenőrzése mellett.

Homokzsákok elhelyezése

A buzgár elfogást is pontosan megszervezték, homokzsákokból építették ki a lenyomó medencét.

A második kárhelyre az ideiglenes megtámasztás került.

Újabb kihívás volt a csapat részére a leomlásveszély megelőzése érdekében az épület falának megtámasztása. Gyors helyszínfelmérés után szakszerűen megépítették a stabil gerendás támasztékot.

Buzgár elfogás: Gombás Alajos, Szakály László, Hertelendi Árpád

A harmadik helyszínre a befogadó hely berendezése, ideiglenes ellátása jutott.

A megbeszélt helyszínre fekhelyeket helyeztek el, felügyeletet biztosítottak, itt még fontos volt a gyakorlatvezető helyszíni irányítása is.

Az értékelést Adorjánné Zsalgai Zsuzsa tűzoltófőhadnagy végezte.

Falvédelem építése: Szakály László, Zimits László, Honfi Tamás

A rendszerbeállító és minősítő gyakorlati bemutatót, megfelelőre értékelte és kiemelte, hogy a következő védekezéskor már olyan mentőcsoport áll rendelkezésre, amely hatékony segítséget tud nyújtani egy esetleges katasztrófa esetén.

A bemutató felszabadult, jó hangulatú ebéddel zárult.

Befogadó hely: Hertelendi Árpád, Keresztury Gábor, Horváth Dávid, Derecskei Dániel, Farsang Viktor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!