Civil

2016.09.21. 10:09

Szombathelyen tartották az éves Kolping zarándoklatot

Címkék#civil

Szombathely - A tavaly novemberi alsópáhoki találkozón Gaál Sándor atya, a szombathelyi Kolping egyesület prézese és Kövesi Ferenc országos prézes beszélgetett arról, hogy jó lenne, ha a Szent Márton év és az Irgalmasság éve alkalmából a Magyar Kolping Szövetség országos zarándoklatát Szombathelyen rendeznék meg. A tervet tettek követték. Szombathely Város Kolping Egyesülete a szövetséggel együtt elkezdte a program összeállítását.

Civil Tudósítónktól

A szombathelyi egyesületben megalakították a szervező bizottságot, melynek tagjai rendszeresen összejöttek, a feladatokat kiosztották egymás között és elkezdték a munkát.

Fotó: Kőszegfalviné Pajor Klára

A Kolping újság 2016. májusi száma három oldalt szentelt Szent Márton megismertetésére, tartalmazta a zarándoklat időpontját és a tervezett programjait s egy „Szent Márton” szókereső rejtvényt is, melynek megfejtését a szombathelyi Kolping Egyesület címére kellett beküldeni.

A zarándoklatra Miskolctól Pécsig – Győrtől Lentiig tizenöt Kolping család 245 tagja jelentkezett.

A messzebbről érkező Kolping családok 2-3 éjszakai szállását illetve ellátását a Martineumban, illetve a Brenner József Egyházmegyei Kollégiumban sikerült megoldani.

Szeptember 16-án, pénteken már néhány csoport megérkezett. Szombaton reggel fél kilenctől a látogatók megismerkedhettek Székesegyházzal. Tíz órakor bevonultak a Kolping családok zászlóvivői, majd az országos prézes Kövesi Ferenc atya, ministránsai, a prézesek és a misét celebráló Császár István kormányzó. A vendégeket a Szombathelyi Kolping Egyesület elnöke köszöntötte. A prédikációban Horváth József pápai prelátus Szent Márton eszmeiségéről beszélt. A mise befejezése előtt közös ima volt Szent Márton ereklyéjénél.

A mise végén az országos prézes és Hudson Judit a Magyar Kolping Szövetség főtitkára megköszönte a szervezők munkáját.

Mise utáni a résztvevők több csoportban megtekintették a Szent Márton templomot, a Látogató Központot és a Vas Megyei Levéltárban látható Szent Márton Kiállítást és az Egyházmegyei Könyvtárat.

Este a résztvevő csoportok megkapták a részvételt igazoló emléklapot, majd a rejtvény megfejtőinak díjazása következett. A vacsora után harmonikaszó mellett énekléssel és beszélgetéssel telt az idő, majd a vendégek megtekintették a Székesegyházra vetített „ FÉNYÉVEZREDEK” fényfestést.

Vasárnap reggel a kissé szomorkás idő ellenére fél nyolckor elindult a gyalogos zarándoklat Jákra. Akik nem vállalkoztak a gyaloglásra, azok autóval, illetve autóbusszal mentek el a Szent Márton erdei pihenőhelyhez, ahol bevárták a gyalogosokat. Egy kis frissítő, sütemény elfogyasztását követően indultak tovább a gyalogosok Jákra. Fél egykor Gaál Sándor prézes celebrált misét, majd dr. Rátkai László atya bemutatta a templomot.

A közösségi házban elfogyasztott finom ebéd után a csoportok elköszöntek és indultak haza.

Kőszegfalviné Pajor Klára

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!