Civil

2016.10.09. 20:34

Ősz a Rábánál - Galéria

Kenyeri – Közel 85 éve állja útját hazánk harmadik legnagyobb folyójának a Nick és Kenyeri települések között épült duzzasztógát, ami ebben az évben a Vas Megyei Értéktárba is bekerült.

Civil Tudósítónktól

188 kilométer hosszan kanyarog Magyarországon a Rába folyó, mielőtt Győrnél a Dunába ömlik. A sokszor szélsőséges vízjárású folyó, ami a tavaszi áradáskor medrét elhagyva ragad magával minden mozdíthatót, ma teljesen csendes. Óriási erejére csak a vízfelszínen nyugvó, messziről elsodort nyárfa figyelmeztet.

 

A nicki duzzasztógát mellett felépített, Kenyeri erőmű turbinái hét éve termelik folyamatosan a tiszta elektromos áramot. Az erőmű megépítésével azonban óhatatlanul átalakult a Rába egykori képe.

A korábbi, semmivel össze nem téveszthető, robogó víz zaja mára a múlté. A duzzasztógát néma csendben magasodik a megszelídült, csendes Rába folyó felett. A tömlős gátak tökéletesen elválasztják a folyó alsó és felső szakaszát, ezzel láthatóvá téve a gát teljes szerkezetét. Az egykori szigetnek és a vízsodrásoknak ma nyoma sincsen. Az őszi színekbe öltözött fák között egy lusta, csendes folyó kanyarog.

 

 

Pörneczi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!