Civil

2016.12.02. 13:44

Monspart Sarolta egész életre szóló edzéstervet adott

Szombathely - Lehet-e még fokozni azt a jó hangulatot, amit a Herényi Esték sorozat rendezvényein átélhettek az érdeklődők?

Civil Tudósítónktól

A televízió, az újság vagy az okostelefon sosem teremthet olyan légkört, mint amikor közvetlenül, első kézből és testközelből értesülhet az ember a hazai és külpolitikai történésekről, vagy épp a test és lélek összhangjának megteremtési módszereiről.

Monspart Saroltát, a sorozatzáró est vendégét Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere mint egykori edzőjét, szövetségi kapitányát is köszöntötte.

Sarolta ezúttal is győzött, mégpedig úgy, hogy hitelesen mutatta be a nehézségekkel és sikerekkel teli pályafutását, és választ adott az életünk minőségét alapvetően befolyásoló kérdésekre is. A humorral fűszerezett, egész életre szóló edzéstervében külön is felhívta a figyelmet néhány igen lényeges kérdésre. Minden életkorban megvan a jótékony hatása a sétának, a futásnak, vagy bármely olyan testmozgásnak, ami kikapcsol bennünket a hétköznapok dzsungeléből. A jótékony mozgást elkezdeni sosem késő. Fontos, hogy tudatosuljon bennünk, mikor és hogyan késztessük testünket mozgásra. Tudományosan is bizonyított, hogy a jó időben adott jó válasz vezet egészségünk és fittségünk hosszú távú megóvásához. Nyilvánvaló, hogy a mozgás összetétele és terjedelme az életkor szerint is folyamatosan változik. Meg kell tanulni veszíteni is, mert a tapasztalatok helyes értelmezése segíthet bennünket abban, hogy a padlóról is fel tudjunk állni. Monspart Sarolta sikeres pályafutását annak is köszönheti, hogy megtanulta, miképp kell kijutni a gödörből. Lelkierő és kitartás a biztos alap ahhoz, hogy győztesen kerülhessünk ki a legnagyobb nehézségekből is. Így kapunk esélyt arra, hogy a legnagyobb kincset, az egészségünket hosszú távon megőrizhessük.

Monspart Saroltát felgyorsult világunkról, a nyugdíjas évek megéléséről kérdeztük:

- Nehéz a mai világnak megfelelni, mert olyan gyorsan változik. Mire ráállunk egy pályára, már módosítani is kell. A másik gondjuk az időseknek, hogy a technika kezelésében is meglehetősen nehéz az eligazodás. Sok mindennel viszont az idősebb generáció bánik könnyebben. Mindenhol elmondom, amerre csak járok, hogy jó lenne, ha jobban emberszámba vennének bennünket, mint nyugdíjasokat. Ugyan azt nem tudjuk, amit a mai fiatalok, de ők viszont azt nem tudják, amit 60-80 éves korunkra, mint élettapasztalati értéket összegyűjtöttünk. Nagyon sokan örülnénk, ha használnák a tapasztalatainkat, ismereteinket. Nem is az lenne az első kérdés, hogy hány forintot fizetnek érte, hanem segítenénk, dolgoznánk, adnánk az ötleteket. Sajnos többségében meg sem kérdeznek bennünket. Már az is nagy eredmény lenne, ha a döntéshozóink ezt tudomásul vennék, hiszen ebben nagy erőforrás rejlik és a bölcs tapasztalatok alkalmazásával mindenki jól járna.

Koczka Tibor a 70-es évekbeli sportolói pályafutására így emlékezik vissza:

- Mintegy négy évtizeddel ezelőtt, amikor tájfutó válogatott voltam, Monspart Sarolta volt az edzőm és szövetségi kapitányom. Ugyan nem lettem világbajnok, de nagyon sokat gazdagodtam általa. Ő volt az, aki a skandinávok után elsőként nyert 1972-ben tájfutó világbajnokságot. Ugyanabban az évben férfi rajtszámmal elindult a Csepel Maratonon. Megpróbálták kiállítani, de nem tudták, és elsőként lefutotta a magyar maratoni távot. Európában ő volt az első nő, aki három órán belül teljesítette a nem kis megterheléssel járó távot.

A vetítés képkockái közül csak a legutolsóra hívjuk fel mindenki figyelmét.

„Itt a vége, kérem, ne felejtsék, hogy: A gyávák soha nem kezdik el, a gyengék soha nem fejezik be, a győztesek soha nem adják fel."

Miképp is záródhat stílszerűen egy ilyen este? Nem másképp, mint egy közös, néhány perces testmozgással. Az est előadója bebizonyította, hogy ülő helyzetben is lehet jótékony hatású mozgást végezni.

Szokták mondani, mi felnőttek már nem nagyon szeretünk játszatni. Erre a Herényiek Házában a résztvevők ismét rácáfoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!