Civil

2017.01.27. 19:54

Gyümölcsoltást tanulnak a nádasdiak

Nádasd – Gyümölcsöst kíván létrehozni az önkormányzat, melyhez a helyi lakosok csütörtökön már gyakorolták is a gyümölcsfa oltást.

Civil Tudósítónktól

A Földművelésügyi Minisztérium Tanyafejlesztési Programjának keretében Nádasdon, a Cseresznyés hegyen területvásárlással és cserével 15.832 négyzetméter területet újítanak fel, ahol rövidesen gyümölcsöskertet alakítanak ki. A pályázat keretében az ősz folyamán már meg is vásároltak ezer darab gyümölcsfa vadalanyt (alma, körte, szilva és cseresznye). A vegetatív szaporítást márciusban, helyi fajtákkal, vállalkozó szellemű, oltásban gyakorlott önkéntesekkel együttműködve végzik majd el. A programot a termesztéshez szükséges biológiai alap (csemeték) megvásárlása, kerítésépítés, bozótirtás, tuskózás gépi munkái, esőbeálló szerszámtároló építése, valamint madárbarát kert kialakítása bemutató jelleggel (odúk, etetők, itatók, tájékoztató táblák) teszi ki.

Kovács Gyula oltási bemutatója Fotó: A szerző

A gyümölcsöskert sikeres kialakításának érdekében január 26-án a nádasdi művelődési házban Kovács Gyula pórszombati erdész (a Tündérkert mozgalom elindítója) gyakorlati bemutatót tartott. Az összejövetelen szép számmal megjelent érdeklődők az előadás meghallgatása és a bemutató után kipróbálhatták az oltási munkák mozzanatait. Párosítással, angolnyelves-párosítással és ékoltással vadkörte alanyra tüskés körte és kétszer termő körte oltványcsapok kerültek. Az est során a fiatal lelkes kezdőktől a gyakorlott nyugdíjas kertgazdáig mindenki kipróbálhatta tudását.

Nagy Adrienn gyakorolja az angolnyelves-párosítást

A program folytatásaként március közepén történik meg az ezer darab vadalany beoltása és telepítése, ahova Nádasd Község Önkormányzata várja a lelkes önkéntesek jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!