Civil

2017.02.25. 11:42

Varga Dominik és az „Újvilág Utca” elbájolta hallgatóságát

Szombathely- A Berzsenyi Könyvtár fiatal tehetségeket bemutató Bájoló sorozatának legutóbbi vendége Varga Dominik, a hét éve alakult „Újvilág Utca” zenekar énekese, basszusgitárosa volt, aki a csapat tagjaival együtt beszélt önmagáról, dalszövegírásról, zeneszerzésről és jövőbeli céljaikról.

Civil Tudósítónktól

Nagy Éva könyvtárigazgató bevezetőként megemlítette, hogy az intézmény különösen kedvelt Bájoló-sorozata az Újvilág Utcával kezdődött, Doma Bence és Puskás Mátyás voltak az első vendégek, ma pedig első alkalommal üdvözölhetnek a könyvtár falai között egy teljes zenekart, melynek tagjai: Varga Dominik – basszusgitár és ének, Puskás Mátyás – szólógitár, Kiss Tamás – ritmusgitár, Kárpáti Tamás – dob.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Boros Ferencnek, a Bájoló állandó házigazdájának kérdésére Dominik beszélt a zenéhez fűződő kapcsolatáról, kedvenc együtteseiről, megtudhatták a jelenlévők, hogy melyik stílus áll legközelebb zenéjükhöz, dalaikhoz. Nagy hatással volt rá a külföldi együttesek közül a Beatles, a Franz Ferdinand, a Nirvana, kedvenc hazai zenekara a Kispál és a borz, valamint a 30Y. Közel áll hozzá az indie rock, a blues, nagyon kedveli az alternatív zenét.

Megalakulásuk után fél évig készültek az első koncertjükre, mire közönség elé léphettek. Mosolyogva gondolt vissza a kezdeti zenékre, dalokra, de mint mondta, „azok is kellettek, ha nem írtuk volna meg őket, most nem lennénk itt”. Nagy siker volt számukra, amikor 2014-ben megnyerték a szombathelyi Átjáró tehetségkutatót, felejthetetlen élmény volt részt venni „a magyar dal napján” és a soproni VOLT fesztiválon.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A házigazda kérdésére elmondta, hogyan születnek meg a dalszövegek: kis füzetbe írja le gondolatait, az érdekes félmondatokat, amikre felfigyel környezetében és megragadja a fantáziáját. Időnként beleolvas a füzetecskébe, elragadja a képzelete, és megszületik a dalszöveg. Csak az „Álmodik” című dalnál fordult elő, hogy egyszerre, gondolkodás nélkül megírta azt, amit megálmodott.

Nem szereti, ha magyar zenekar angolul énekel, úgy érzi, hogy gondolataikat, érzéseiket magyarul tudják igazán elmondani az őket szerető és értő közönségnek, mondanivalójuk más nyelven nem hatna ugyanúgy, nem érintené meg a hallgatóságot.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Érdekességként került szóba, hogy dalszövegeiben mindig visszatérnek a kozmikus dolgok, az Esthajnalcsillag, vagy az Uranus. Ennek oka, hogy a világűr, a csillagászat, az űrkutatás mindig izgalmas terület volt számára, érdekli ez a téma, és ezzel kapcsolatos gondolatai visszaköszönnek dalszövegeiben.

Boros Ferenc megemlítette, hogy az egyik alapító tag, Puskás Mátyás nemcsak a zenekar részére ír dalokat, hanem filmdalokat is költ, nagy sikerrel.

Az esten egy sor ismert és kedvelt daluk is felcsendült, a többi között az Emma, Budapest, Balaton, Nagyváros című szerzemények, ez utóbbit első alkalommal itt hallhatta a közönség.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A beszélgetést a Szerelmes című dalukkal fejezték be, amelyhez klip is készült. A nótában érződik mindaz, ami az est folyamán szóba került, egyfajta összegzés, olyan egészet alkot, ami túllép az eddigieken. A közönség reakciójából látva, nagyon jó zene, ami Dominik elmondása szerint az első mondatból született meg: „Fülre akasztott cseresznyepár vagyunk ”

 

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!