Civil

2017.03.19. 13:27

Bartók-kolindák a gotthárdi színházban

Szentgotthárd - A szentgotthárdi színházban, a hangverseny-bérlet második előadásaként Szokolay Dongó Balázs és a Szír Szent Efrémről elnevezett férfikar adott interaktív koncertet március 18-án.

Civil Tudósítónktól

A Pro Cultura Minoritatum Hungariae-, valamint a Magyar Örökség Díjas férfikar tizenöt éve alakult, fő célja a bizánci rítusú keresztény vokális-zenei világ bemutatása, népszerűsítése. De nagy hangsúlyt fektetnek a magyar férfikari-hagyomány ápolására is. Szokolay Dongó Balázs neve ismerősen cseng minden népművészetet, népzenét szerető ember számára. A Liszt Ferenc-, és Príma Primissima Díjas előadóművész műhelymunkája a népzenében, a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki.

A koncert kezdetén nagy tapssal köszöntötték a férfikar vezetőjét, Bubnó Tamást, aki a minap részesült a Magyarország Érdemes Művésze Díj állami kitüntetésben.

Fotó: A szerző

A hangversenyen elhangzott - bár a férfikar most először vendégszerepel a Rába-menti városban - a tagok közül páran már huszonegy esztendővel ezelőtt jártak Szentgotthárdon, egy lemezfelvétel kapcsán.

Az énekes-koncerten mutatták be a Szokolay Dongó Balázzsal készített, Bartók & Folk hanglemez anyagát, amely ízig-vérig a magyarságnak és a Kárpát-medence többi népeinek dallamvilágából merítkezik, azonban mondanivalójuk általános és mindenkihez szólnak. Az elhangzott művekben a férfiember imái, vívódásai, szerelme, esendősége és ereje árad, és kavarog.

A duda, a gardon, a furulya és a doromb kíséretében felhangzott népdalok, Bartók-kolindák méltán arattak sikert a szentgotthárdi színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!