Civil

2017.03.27. 18:54

Bejcgyertyános is gyűjti az értékeit

Bejcgyertyános – Bejcgyertyános is beállt azon települések sorába, ahol tiszteletben tartják a múltbéli vagy jelenkori értékeket, szeretnék, ha nem vesznének a feledés homályába hagyományaik, tárgyi, szellemi örökségük.

Civil Tudósítónktól

Tavaly, a Földművelésügyi Minisztériumhoz „Hungarikumok és nemzeti értéktár megőrzésének, népszerűsítésének támogatása" előirányzata terhére beadott pályázatuk sikere után nekiláttak létrehozni saját értéktárukat. A bejcgyertyánosi értékgyűjtők szakmai felkészítését Benkőné Klára Júlia közművelődési szakértő, a Vas Megyei Értéktár Bizottság tagja végezte.

Fotó: Lendvai Róbert

A Helyi Értéktár Bizottság elnökének Kocsis Ernőnét választották, aki már régóta végez értékfeltáró munkát környezetében. Az elnyert fényképezőgép, vitrinek, irodatechnikai berendezések segítségével elkezdték gyűjteni múltjuk tárgyi, dokumentációs emlékeit, a helyi alkotók munkáit.

Fotó: Lendvai Róbert

Az első pár hónapban összegyűjtött anyagból szombaton kiállítást szerveztek a kultúrházban, melynek megnyitóján a Vasvári Játékszín előadta Tausz István „Kisfaludy, avagy életképek Kámból a mának" című darabját Gergye Rezső rendezésében. A programon az író, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke is jelen volt, s beszédében ismertette a bizottság céljait, tevékenységét, eddig elért eredményeit a megyében.

Fotó: Lendvai Róbert

Meghívott vendégként Szíjártó László, a Vas Megyei Közgyűlés Területi Tervezési és Területfejlesztési Bizottságának elnöke is részt vett az eseményen, s méltatta a kistelepülésen általa már többször tapasztalt lelkesedést, civil összefogást.

Fotó: Lendvai Róbert

Lendvai Veronika polgármester szerint a most kiállított anyag még csak az előttük álló munka kezdete, szeretnék folyamatosan bővíteni az anyagot, s megfelelő helyet találni az összegyűjtött emlékek tárolásához, közzétételéhez.

Péntek Enikő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!