Civil

2017.03.06. 09:46

Teliholdkor látni lehet az elsüllyedt orfalusi templom tornyát?

Orfalu - A Szentgotthárdtól 12 kilométerre lévő orfalusi Fűszertár Füveskert és Teaház előtt találkoztak a szlovén határon innen és túl élők, hogy egy kellemes séta közben megismerkedjenek a Rába-vidék egyik legszebb természeti értékével és annak legendájával.

Civil Tudósítónktól

A kirándulás szervezését a Rába-vidéki Ifjúsági Egyesület és a Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület vállalta magára, egy sikeres pályázat is könnyítette munkájukat. A túrázókhoz csatlakozott dr. Boris Jesih főkonzul, aki együtt hallgatta a többiekkel Holecz Károly elbeszélését a Fekete-tó legendájáról.

A kis csapat megtudta, hogy a Fekete-tó Szalafő, Orfalu és Farkasfa között helyezkedik el, és valójában nem tó, hanem láprét. Több jégkorszaki maradványfaj található az erdőkkel körülvett lápréten, mint például az igen ritka rovarevőnövény, a kereklevelű harmatfű. A helyiek körében különböző legendák élnek, sőt mindegyik község saját történettel rendelkezik.

Fotó: Društvo Porabske Mladine

A Rába-vidékiek (orfalusiak) legendája szerint azon a helyen, ahol a tó található, egykoron a falu állt templommal, körülötte házakkal. Egyszer egy asszony késve ért a vasárnapi misére, és szégyenében azt kívánta, bárcsak süllyedne el. Ekkor nemcsak az asszonyt, hanem a templomot is elnyelte a föld. A ma élő orfalusiak szerint ha valaki nagyon éber, akkor a Fekete-tó közepén megpillanthatja az egykorvolt orfalusi templom tornyát, de csak telihold éjszakáján...

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!