Civil

2017.03.11. 19:13

Régi pénzek a toronyi iskolában

Torony - Kétszáznál több papírpénz és több száz különleges pénzérme látható a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola könyvtárában megnyílt kiállításon, amit a közoktatási program keretében meghirdetett pénzhéthez kapcsolódóan rendeztek meg.

Civil Tudósítónktól

A kiállított pénzérméket és papírpénzeket, - amelyek között természetesen ott vannak a hazai fizetőeszközök a pengőtől a forintig, valamint számos más ország pénzei, - a lelkes diákok és tanáraik gyűjtötték össze.

A kiállítási anyag különleges darabjai az iskola igazgatójának, Fülöp Istvánnak a magángyűjteményéből származnak. Az igazgató elmondta, hogy régóta foglalkozik régi pénzek gyűjtésével, és a pénz hetéhez kapcsolódóan fogalmazódott meg benne az ötlet egy rendhagyó iskolai pénztörténeti kiállítás megszervezésére. Az elhatározást a kollégái és a diákok is lelkesen támogatták, így gyűlhetett össze az a gazdag anyag, ami hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 4 óra között mindenki számára megtekinthető az iskola könyvtárában.

Fotó: Mátrai István

A különlegességek között van egy 1848-as magyar királyi váltópénz, míg a legrégebbi darab egy, a Római Birodalom idejéből származó pénzérme. Helyet kapott a vitrinben egy 1812-ből származó kétkrajcáros, valamint az 1917-es keltezésű osztrák-magyar kétkoronás érme. De különlegességnek számít az 1780-as években használt fizetőeszköz, a Mária Terézia által veretett pénzérme is.

A kiállítás ötletgazdájától tudtuk meg azt is, hogy iskolájuk elsőként jelentkezett és regisztrált a meghirdetett programba. Ennek köszönhetően a szervezők megküldték számukra a témához kapcsolódó teljes oktatási anyagot, amit a tanórákon is előszeretettel használnak. Ezekben a napokban az osztályfőnöki órákon is kiemelt figyelmet kap a téma: a pénz használata és a takarékosság.

Forrás: Civil/Mátrai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!