Civil

2017.05.22. 07:58

Hangjegyekbe komponált festmények – Muszorgszkijról a könyvtárban

Szombathely - A Berzsenyi Dániel könyvtár „Ezt látni és hallani kell” zenei sorozatának legutóbbi előadásán Horváth Imre karnagy Muszorgszkij „Egy kiállítás képei” című híres zongoraművét elemezte a zeneszerető közönségnek.

Civil Tudósítónktól

A negyvenes évei elején elhunyt zseni, Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (1839–81) az orosz zene történetének egyik legnagyobb egyénisége, kiváló zongorista, a 20. század zenéjének előfutára volt. Legismertebb műve az „Egy kiállítás képei" című zongoradarab-sorozat, amelyet 1874-ben komponált.

Elhunyt festőbarátja, Victor Hartmann alkotásaiból rendezett kiállítás ihlette a festmények megzenésítését. „Hartmann forr most bennem, hangok és gondolatok töltik meg a levegőt, ezen töprengek..." mondta a zongoramű írásakor, amely végül is Maurice Ravel francia zeneszerző hangszerelésében vált világhírűvé.

Muszorgszkij az akvarell-kiállításra készült jó néhány képből tízet zenésített meg, öntötte kottafejekbe azokat az érzéseket, amelyet számára a képek sugalltak. Horváth Imre karnagy élvezetes, lendületes előadásával feltárta közönségének azokat a zeneszerzői ötleteket, ritmikai érdekességeket, a képzeletvilág csodálatos színes megfogalmazásait, amelyekkel a zeneszerző a vizuális hatást hangokká formálta, mint mondta: a zene minden hangjegyéből érződik a kép élménye.

Muszorgszkij nem bécsi klasszicista; aszimmetrikus rend uralkodik remekművében már az első hangoknál is, zenéje nem romantikus érzelmekkel átszőtt, hanem száguldó, fergeteges, boszorkányos, sziporkázó, emellett felcsendülnek a pompa, a méltóság, a szelídség és az áradó fény hangjai – hívta fel hallgatósága figyelmét az előadó, miközben koncertvideókról a mű több részletét is bemutatta.

A zenei délután egyik érdekessége volt, hogy a könyvtár közönsége az Ódon várkastély tételnél egy kis részletet élőben is hallhatott Rákos Júlia szaxofon-előadásában.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Horváth Imre szerint „a zene a kottában van elrejtve titokként, hogy a zenészek lejátsszák, megszólaltassák, ha jól szólaltatják meg, akkor a közönség felismeri a titkot, ha nem, akkor csak lejátsszák."

Muszorgszkij művének elemzésekor, a zenedarabok hallgatása közben a könyvtár közönsége felismerte ezt a titkot.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!