Civil

2017.06.21. 11:59

Hegymászó szekció alakult Orfaluban

Orfalu - Kétnapos programsorozat részeként helyezték el az orfalui KisTriglav mellett az anyaország hegycsúcsán lévő fémtorony pontos másolatát.

Civil Tudósítónktól

A szentgotthárdi Szlovéniai Főkonzulátuson dr. Boris Jesih főkonzul köszöntő szavait követően Soós Brigitta, a főkonzulátus munkatársa nyújtott betekintést a Szlovénia nemzeti jelképéhez csatolható eseményekről, a szlovén hegymászás történetéről.

A szlovének történelmük során mindig ragaszkodtak a 2864 méter magas Triglav-hegységhez, melyet 1778. augusztus 26-án négy szlovén fiatalembernek sikerült először meghódítania. A szlovén hegymászószövetségnek jelenleg 57 ezer tagja van, fontos feladatuk a hegyvidéki utak karbantartása, az írásos és tárgyi emlékek gyűjtése, versenyek szervezése. 1895 óta önálló, rendszeresen megjelenő folyóiratot adnak közre, és ebben az esztendőben Jakob Aljaž közbenjárásának köszönhetően egy fémtorony épült a hegycsúcsra.

Fotó: Holecz Károly

A rendezvénysorozat második napján ünnepi alakuló ülést tartott a Rába-vidéki Egyesület Društvo Andovci hegymászó szekciója. Holecz Károly, az egyesület elnöke elmondta: tizenöt tagja van a szekciónak, de mindenkit szívesen látnak soraik között, aki szereti a természetet és szeret kirándulni.

Ezen ünnepi alkalommal felkerült a KisTriglavra a szentgotthárdi szlovének kérésére a gotthárdi emléktábla; és dalcsokrával emelte a kultúrműsor színvonalát az erre az alkalomra ismét összeállt Szentgotthárdi Szlovén Asszonykórus.

A rendezvénysorozat a dr. Boris Jesih főkonzul által készített, a hegymászók között igen kedvelt ričet (amely babos-húsos-árpagyöngyös egytálétel) elfogyasztásával és jókedvű énekléssel ért véget.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!