Civil

2017.06.07. 16:20

Vásár a templom körül - Csempeszkopács megint időutazásra hív a középkorba

CSEMPESZKOPÁCS - Példaértékű hagyományt teremtett 17 esztendeje a mintegy 300 lelkes falu összetartó közössége. Szentháromság vasárnapján az Árpád-kori Szent Mihály templom tövében időutazásra invitálják a helyieket és a látogatókat.

Civil Tudósítónktól

A középkort idéző első vásárnapot a millennium évében szervezték meg először. Akkor rakták le az alapjait a valódi értékeket közvetítő Középkori Vásárnapoknak.

- A kezdetekkor az önkormányzat Pungor Zoltán tanár úr segítségével fogott össze, hogy felidézve a régi időket, élővé tegyen hagyományokat az Árpád-kori templom környezetében - mondta Krenner Róbert polgármester. - A "falu lámpása" azóta elhunyt, ám közösségszervező erejét örökül hagyta az utódainak. És a cél azóta sem változott: a "lufi- és műanyagjáték-árus, vattacukros" falunap helyett a régi, hagyományos vásárhoz kapcsolódó programokat kínálunk kicsiknek és nagyoknak.

Szentháromság vasárnapján az árusoké a tér Fotó: Kopácsi Zsóka

A rendezvény fő célja elsősorban persze az, hogy megismertessék a településre látogatókat az értékeikkel. A messze földön híres Szent Mihály-templom a megyei értéktárba is bekerült, de a falu ugyanolyan büszke a helyi értéktár kincseire: az egykori Balogh-kiskastélyban kialakított helytörténeti múzeumra, a felújított bakterházra, és jól példázza a község lakóinak értékmegőrző tevékenységét az immár 17. alkalommal életre hívott Középkori Vásárnap is, amelynek már visszatérő vendégei a környékbeli és a régióból érkező mesteremberek. A kézművesek - például a kovács, a kosárfonó, a fazekas, a fafaragó - a helyszínen készítik el a mesterműveket, mert nemcsak eladni akarják a portékáikat, hanem azt is meg szeretnék mutatni, hogyan készülnek a termékek.

Hagyományosan Szentháromság vasárnapján, idén június 11-én várják a látogatókat. Délelőtt a falu lakói ünnepelnek: megkoszorúzzák a millenniumi emlékszobrot, majd a templomkertben 11 órakor ökumenikus istentiszteletet tartanak. Ebédet a sátras fogadókban tálalnak fel, egy órakor pedig a vásári menet bevonulásával megnyitják a középkori forgatagot.

A mesterségbemutatók mellett a színpadon és a küzdőtéren minden korosztály számára kínálnak szórakozást: bemutatkoznak a Templomos Lovagok, a Fekete Sereg, népzenei együttesek - a Herpenyő, a Boglya, a Kármentő - muzsikálnak, gyermek tánccsoportok ropják, fellép a Szökős Néptáncegyüttes, a Fölszállott a páva döntősei, Berecz István és Molnár Bence, este nyolckor pedig a Karak zenekar ad koncertet.

A vásártéren a bátrabbak lóhátra is pattanhatnak, vagy éppen hintón, szekéren látogathatnak el a helytörténeti múzeumba. Ügyességi próbák, kockajáték, körhinta, íjászkodás, állatnézegető, szörpölő várja a családokat. A középkori jelmezben érkezők között vásárfiákat sorsolnak ki. Vásárzárás naplemente után lesz, tábortűzzel.

Kopácsi Zsóka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!