Civil

2017.07.21. 09:01

Vízi élményekben fürdőztek az őriszentpéteri diákok

Már több mint két évtizede táborozhatnak az őriszentpéteri általános iskola diákjai nyaranta az ország különböző tájain. Az idei volt a sorban 23., amikor négy pedagógus ötven tanulóval Pálkövére utazott, hogy a Balatonnak és környékének megismerésével töltsenek el egy tartalmas hetet.

Civil Tudósítónktól

A gyerekek sporttábornak nevezték el ezeket a táborokat, mert a napok reggeli tornával kezdődnek, fontos a napi strandolás, úszás, rendszeresek a különböző sportjátékok. Idén volt olyan reggeli torna, amely a Balatonban zajlott. Minden táborban több túra is szerepel a programban, ami lehet gyalogos-, kerékpáros- és vízi túra is. Emellett fontos számukra az adott táj természeti, kulturális és épített értékeinek megismerése.

Az elutazás napja strandolással telt. Másnap a Révfülöpön lévő Fülöp-hegyi kilátóhoz túráztak, ahonnan megtapasztalhatták a lenyűgöző körpanorámát a Balatonnal és a Balaton-felvidéki hegyekkel. A következő két napon mintegy nyolcvan kilométert kerékpároztak a Balaton északi partján. A gyerekek kitartással és nagy fegyelemmel teljesítették a kétnapos túrát.

A második napi kerékpártúrával a nap programja még nem ért véget. Vacsora után az öt kilométerre lévő révfülöpi kertmoziba gyalogoltak, majd egy izgalmas film megnézése után éjszakai túra következett a szállásig. Fél egy után tértek nyugovóra. Másnap szintén Révfülöpre kellett túrázniuk. Strandoltak és vitorláztak egy kétárbocos vitorlással.

A hatodik napon túráztak a Badacsony tetejére. Igazi kihívást jelentett a hőségben, hogy az utolsó szakaszt a csúcs felé a Bujdosók lépcsőjén teljesítették: 464 lépcsőfokot. A hegytető több oldaláról is megcsodálták a gyönyörű panorámát. A legszebb látvány azonban a 438 méteres csúcspontra épített Kisfaludy-kilátóból tárult eléjük. A Balaton mellett tátott szájjal szemlélték a Tapolcai-medencét és az azt övező hegyeket is.

A gyerekek kitartásáért jutalom járt, mégpedig gyorshajózás, élményhajózás. 23 személyes motorcsónakkal hasították a vizet. A gyerekek önfeledten élvezték ezt a nem mindennapi programot. Az utolsó nap a nagyon jó idő, a szikrázó napsütés miatt a Balaton habjai között telt.

Bodonczi Orsolya, Siska Boglárka, Kenéz Klára, Szép Hanna, Nagy Réka, Könye-Balla Szabolcs és Németh Ákos a motorcsónakban

Az ötven tanuló és persze tanáraik nagyon sok élménnyel térhettek haza. A következő napokban volt mit mesélniük és kipihenniük.

Folytatás reméljük jövőre, a helyszín valahol az ország egy másik csodálatos táján...

Horváth László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!