Jáki Garabonciások kalandjai

2018.01.19. 10:37

Televíziós vetélkedőben vettek részt a jáki iskola ötödikesei

Izgalmas kalandok sorát élte át nemrégiben a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola 5.b osztálya. Hende István tanár úr vezetésével Budapestre utaztak, ahol az M5 csatorna Ismerd meg! című vetélkedőjén vettek részt. Január 14-én pedig a TV képernyőjén láthatták viszont magukat.

Civil Tudósítónktól

Fotó: Az M5 felvételei

Hende István – Pista bácsi – a jáki iskola matematika-földrajz-informatika szakos tanára, négy fiú édesapja. Olyan energiák lakoznak benne, amivel gyakran meghökkenti kollégáit és diákjait egyaránt. Irigylésre méltó vidámsággal, lelkesedéssel veti bele magát a nem mindennapi feladatokba. Keresi és megtalálja a kihívásokat. Tavaly a hetedikesekkel nyertek meg egy országos versenyt, ahol filmet kellett alkotni a Harka legendáról. Most, hogy, hogy nem, felfedezte, hogy a televízió M5 csatornája várja a 8-12 éves gyerekeket Ismerd meg! című vetélkedőjére. Naná, hogy a jáki gyerekek fellelkesültek a hír hallatán, hogy az egész osztály elutazhat – ráadásul tanítási napon – Budapestre. Azért nem volt ennyire egyszerű a dolog. A jáki csapat egy héttel a felvétel előtt tudta csak meg, hogy a háztartás a téma, ebbe kell belevetni magukat.

Aztán egy keddi napon vonatra szállt a kis csapat és elindult három felnőtt – Rába Anita, Kiss Istvánné Magdi néni és Pista bácsi – kíséretében a nagy Budapestre. Élményszámba ment már a vonatozás is. A forgatás előtt maradt idő egy kis városnézésre. Bódi Marci így mesélte: „Éppen a Mezőgazdasági Múzeumból jöttünk ki, amikor megláttuk a „budapesti jáki templomot”. Fotózkodtunk, s jót nevettünk azon, hogy az otthoniak azt hiszik, csak ide a szomszédba ugrottunk át.”

A Hősök terét csodálták éppen, amikor megérkezett értük a televíziós csatorna külön busza, s elvitte őket a forgatás helyszínére, az MTVA székházába. Ott nagy meglepetésükre éppen Pápai Jociba „botlottak”, aki mosolyogva állta a sarat és fényképezkedett a jáki rajongóival.

Majd felgyorsultak az események. Kezdődött a forgatás. A négy fős jáki csapat tagjai: Kis Marika, Vidóczi Julcsi, Verhás Gergő és Bódi Marci voltak. Az osztálytársak kényelmesen elhelyezkedtek a stúdió óriási párnáin és lelkesen biztatták társaikat. Tanáraik csak óriás kivetítő előtt szoríthattak értük. Két csapat mérte össze tudását és ügyességét a kamerák kereszttüzében a háztartással kapcsolatosan. A pitvarosi Eszetlen Eszesek és a Jáki Garabonciások.

Fotó: Az M5 felvételei

S a feladványok bizony nem voltak könnyűek! Tisztességben megőszült háziasszonyok is sokat tanulhattak ezektől a kis lurkóktól. Például: i volt a porszívó elődje? Hát a mechanikus seprű, amit be is mutattak a tévénézőknek. S hogy a művészet se maradjon ki, a Karád faluból érkező Csillagszemű táncegyüttes pattogós seprűtánccal oldotta a feszültséget. S hogy néz ki a mosódió, milyen az almacsutka kiszedő, mennyi a szódabikarbóna forráspontja? Ilyen és ezekhez hasonló feladatokkal bombázták a vasi gárdát. Akik becsülettel állták a sarat. S milyen jó, hogy a műsornak köszönhetően tudjuk, hogy a 18. században találták fel a fogkefét és hogy a szódabikarbóna a hűtőből eltünteti a kellemetlen szagokat. Ezeknek a kis ötödikeseknek már természetes, hogy nagy különbség van a napelem és a napkollektor között. Kapásból sorolják a veszélyes hulladékokat és a megújuló energiaforrásokat. S így szórakoztató módon nekünk, nézőknek is megtanítják.

A vetélkedőben végül a pitvarosi Eszetlen Eszesek lettek az elsők. De a Jáki Garabonciások is nagyon büszkék lehetnek magukra!

Ők fogalmazták meg: „Gazdagabbak lettünk egy felejthetetlen élménnyel.” Éjjel 11-kor ért véget a kaland, amikor három vonattal, három átszállással büszkén és boldogan hazaérkeztek Jákra.

 

Weidinger Veronika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!