civil

2019.03.25. 17:53

Szentpéterfán a Mária-szobor

Kórushangversenyt szervezett nagyböjt harmadik vasárnapján a szentpéterfai Ljubicica Kórus és a helyi római katolikus plébánia a március 10-től április 27-ig ideiglenesen a szentpéterfai nagytemplomban tartózkodó mariazelli Vándor Mária-szobor tiszteletére.

Civil Tudósítónktól

Közel háromszázan követték a körmenetben a vállon hordozott kegy szobrot, közben horvát egyházi dalokat énekeltek Fotó: VN/LA

Narda, Horvátlövő, Felsőcsatár – a közös plébánia horvát falvainak – hívő lakói együtt zarándokoltak Szentpéterfára az Utazó Máriához, amely a mariazelli kegyszobor kicsinyített mása, és 1973 óta váltogatva látogatja a gradistyei horvát településeket. Ez évben január és február hónapban Horvátlövőn járt, majd április 27-től augusztus 21-ig Nardán várja a zarándokokat. Várhelyi Tamás plébános köszöntőszavai után együtt hallgatták meg a Máriát dicsőítő kórusműveket, melyeket Drago Goldin vezényletével a Zágrábi Desiderium Kórus, a Sándorfi Olga által vezényelt Szombathelyi Pedagógus Vegyeskar, valamint a Kocsis Jolán vezette házigazda Ljubicica kórus adott elő a Tamburazenekar, valamint Inzsöl Richárd káplán atya orgonakíséretével.

Közel háromszázan követték a körmenetben a vállon hordozott kegy szobrot, közben horvát egyházi dalokat énekeltek Fotó: VN/LA

A hangverseny után mintegy háromszázan követték a körmeneten a vállon hordozott kegyszobrot, Máriát magasztaló horvát egyházi dalokat és fohászokat énekelve. A rendezvény közös imádsággal zárult, majd a zarándokokat agapén látta vendégül az egyház- és faluközösség. A Vándor Mária-szoborhoz rendszeres zarándoklatokat szer veznek, ezek a gradistyei horvátok vallási találkozóhelyei. Korábban a güttenbachi (Pinkovac) horvátok érkeztek, később Jákról zarándokolnak Szentpéterfára a hívők. A katolikus vallás évszázadokon át segítette az időközben másmás állam – Ausztria, Szlovákia – polgáraivá vált gradistyei horvát lakosságot identitásuk megőrzésében. Az egységes mariazelli zarándoklatok 95 éve és a Vándor Mária 45 éve is pótolhatatlan szerepet játszik az összetartozás megélésében.

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!