Csákánydoroszló

2014.02.13. 14:20

Civilek Csákánydoroszló érdekében

2005-ben alakult meg a Csákánydoroszló Civil Szervezet Közhasznú Egyesület, egy jobb és élhető faluért. A programokról, a célkitűzésekről az elnökkel, Bálint Sándorral beszélgettünk.

Bajdó Bettina

Bálint Sándor tősgyökeres csákánydoroszlói, a helyieknek nem kell bemutatni. Itt járt iskolába, üzemmérnökként végzett, majd itt kezdett el dolgozni is. Már fiatal korában is szívesen szervezkedett, részt vett a közösség formálásban. Többedmagával 1986-ban ők elevenítették fel a településen a rönkhúzás hagyományát. 20 év után pedig ugyanaz a társaság tartott ismét rönkhúzást, mindezt azonban már a civil szervezet égisze alatt.

– A civil szervezetet 2005 decemberében alapítottuk – mondja Bálint Sándor. – 2002-ben létrejött egy csapat, amelynek tagjai szabadidejükben szívesen sportoltak, kirándultak együtt. Kerestük azt a lehetőséget, amivel ezt a kis társulást magasabb szintre tudjuk emelni. Akkor jött az ötlet az egyesület alapítására. Azok, akik akkor az egyesületet alapították, most is tagok. Kezdetben a legfőbb célunk a falu életének fellendítése, a közösség újrateremtése volt.

Bálint Sándor, a civil szervezet elnöke hisz abban, hogy az embereket ki lehet mozdítani otthonról (Fotó: Szendi Péter)

Az egyesület programjai révén szeretné felpezsdíteni a közösségi életet. Sokféle programot szerveznek, év elején van a rönkhúzás, melyet 2007-től böllérversennyel kötöttek össze. Májusfát is állítanak, s van szüreti felvonulásuk is.

– Az első pár évben december 28-án szerveztünk téli fesztivált – folytatja az elnök. – Hóesésben, téli időben a fesztivál remek lehetőséget adott karácsony után egy kis kimozdulásra az itt élőknek. Volt zene, tánc, s a helyi fiatalok is bemutatkozhattak. A szomszéd- és testvérfalvakkal, illetve az ottani szervezettekkel kiépítettük a kapcsolatokat, tanultunk tőlük, s kirándulásokat is szerveztünk a látogatásukra. Ezen kívül a településen is próbálunk változtatni, foglalkoztunk virágosításával, valamint Magyarbükkös temetőjének helyreállításával, tisztításával. Ezt tavaly sikeresen az osztrákokkal közösen át is adtuk. Pályáztunk a művelődési ház felújítására, ez tavaly befejeződött. A művelődési házat ezzel alkalmassá tettük rendezvények lebonyolítására, ezen kívül a szervezet pénzéből építettünk szabadtéri színpadot és kemencét is. A templom mellett pedig készül a közösségi ház. Itt 44 millió forintos beruházást valósítottunk meg, ez idén be is fejeződik. A célunk egy közösségi ház létrehozása, hogy a faluban a fiatalokat, s a kicsit idősebbeket is megmozdítsuk. Van másik ötletünk is a fiatalok bevonására, ha jobb idő lesz, szabadtéri mozit szervezünk a művelődési ház udvarán, ehhez már be is szereztünk mindent.

Bálint Sándor hangsúlyozza, az a tapasztalat, hogy ebben a rohanó világban az emberek megpróbálnak bezárkózni. Nehéz meg-, illetve kimozdítani őket. Meg kell találniuk azokat a közösségeket, amelyekben az emberek hajlandók változtatni. Rajtuk keresztül tudnak eredményt elérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!