Csákánydoroszló

2014.04.27. 17:00

Ha jönne az áradás

Csákánydoroszló - A szombati közbiztonsági napon alakult meg Csákánydoroszlón az első nyugat-dunántúli önkéntes települési mentőcsoport: eskütétellel, gyakorlattal.

Ölbei Lívia

A járási önkéntes mentőcsoportok már működnek, most a településeken szerveződnek hasonlók. Szombaton Csákánydoroszlón a jó idő és a sok látványos program megtette a magáét: nagy volt az érdeklődés a közbiztonsági nap iránt. A gyerekek megnézhették a mentőautó és a tűzoltóautó felszerelését, a rendőrség „drogtotóval" és fegyverbemutatóval készült, a legkisebbeket a Vas megyei tűzmegelőzési bizottság sátra várta, foglalkoztató programokkal.

A közbiztonsági napon tett esküt a település 50 fős mentőcsoportja, az eskütétel után a „rendszerbeállító gyakorlat" következett. Az önkéntes jelentkezés alapján, helybeliekből szerveződött mentőcsoport ünnepélyes eskütételén a település első embere – Horváth István –, a járási védelmi bizottság elnöke és a körmendi hivatásos tűzoltó parancsnokság parancsnoka mondott köszöntőt.

A csákánydoroszlói önkéntesek a feltételezett vízveszélyben álltak helyt a szombati gyakorlaton, ez volt az első bevetés. Az előtérben balra: Szakasits Dávid - és Hegyi László hadnagy. Fotó: Szendi Péter

A gyakorlaton három helyszínen három különböző szituációs feladatot kellett megoldania a mentőcsoportnak. Elsőként megelőző jelleggel védművet építettek a Dózsa-ligetben. A feltevés szerint a több napig tartó esőzés következtében arra kellett felkészülniük, hogy a Rába vízgyűjtő területéről lezúduló nagy mennyiségű víz elönti az alacsonyan fekvő lakóházakat.

Másodikként szintén a víz adott feladatot a mentőcsoportnak: a fikció szerint a hirtelen lehullott eső megrongált egy épületet, a ház egyik fala veszélyessé vált. A mentőcsoportnak a házfal ideiglenes megerősítését kellett végrehajtania. Eközben megérkezett a prognosztizált árhullám. A Dózsa-ligetben több családi ház veszélybe került, lakóik elhagyták az otthonukat. Húsz lakó azonban nem talált átmeneti szállást, ezért a mentőcsoport tagjai megszervezték a kitelepítésüket, ideiglenes befogadóhelyet alakítottak ki számukra a helyi általános iskolában – mindezt persze ismét csak szimulációs gyakorlatként.

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő hangsúlyozta: „A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden szükséges eszközt biztosít egy esetleges árvízi védekezéshez, de ettől a naptól a településen létezik egy olyan mentőcsoport, melynek tagjai saját javaik védelmében, a szükséges szaktudás birtokában hatékonyan kezdhetik meg az árral szembeni elsődleges védekezési munkákat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!