Csipkerek

2014.04.23. 15:35

Lebontják a templom körüli kerítést Csipkereken

Csipkerek - Lebontják a templom körüli kerítést, mert annak beton alapzata nem engedi elfolyni a vizet, felszívják a falak, málik a vakolat.

Merklin Tímea

 

A kerítés ügye fájón érinti a Szombathelyen élő olvasónkat, Kusztor Lászlót, aki levelében leírta: " a kerítés mindig néhai jó barátomra Káldy Antalra emlékeztet, az egykori egyházközségi elnökre, aki mélyen hívő ember volt, munkáival a keresztény közösség építésén fáradozott. Megtervezte, megfelelő faanyag beszerzésével, felfűrészelésével, elemek kivágásával, esztergálásával, összeállításával, lefestésével térítésmentesen szakszerűen megalkotta a templom és szoborcsoport védelmét szolgáló kerítést 1991-ben. A kerítés 23 évig teljesítette feladatát, ám az évek múltával a védelmező alkotásból károkozó vált. A szakértő szerint elősegíthette a templom falának vizesedését... "

A kerítés lebontásáról Déri Péter plébános elmondta: szeretnék felújítani a templomot, ezért szakembereket hívott, akik azt mondták, a templom fala azért vizesedik, mert a hozzá sok helyen túl közel lévő kerítés betonalapzata nem engedi, hogy a víz elfolyjon.

- Ezért azt javasolták bontsuk le a kerítést. A csipkereki egyházközségi testület úgy döntött, elfogadjuk a szakemberek véleményét. A kerítés miatt a templomot fel sem lehetne állványozni. Mindezt szentmisén is kihirdettem, amint azt is, hogy adomány volt a kerítéskészítés, bárki kérhet, és elvihet belőle egy darabot jelképes adományért, amit a templomfelújításba forgatunk vissza. Káldy Antal felesége is kért a kerítésből, hogy bekeríthesse vele a házuk előtt álló szobrot.

Bemegyünk a templomba, az atya megmutatja a vizesedő helyeket, hozzátéve: nem lenne jó, ha a szépen festett templom lábazatánál még feljebb jutna a nedvesség. Megtudjuk: a kerítéshez az erdőgazdaság adta a faanyagot, Káldy Antal felvágta a léceket, felszerelte. A betont, a vasalatot az egyházközség csináltatta. Joó Lajos egyházközségi elnök emlékszik: 15 20 falubeli dolgozott még a kerítés létrehozásán társadalmi munkában.

A jövőben nem lesz kerítés a templom körül, kiveszik a kerítés alapját, a földet legyalultatják, árkot húznak. A faltól a legmodernebb technikával vezetik el a vizet, lesz dréncső, dörken lemez, drén kavics.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!