Nehéz falat

2019.04.22. 06:00

Mi lesz veled, Netflix?

A világ legnagyobb interneten streamelő videószolgáltató jövője az Amerikán túli világon áll vagy bukik.

Nem pillanatok alatt lett az internet filmes főszereplője a Netflix. A céget 1997-ben alapító Marc Randolph és Reed Hastings kezdetben csak DVD-ket kínált kikölcsönzésre – postai úton.

Aztán 2007-ben elindították a streaming szolgáltatást előbb csak az Egyesült Államokban, majd szerte a világon. 2013 óta gyártanak saját sorozatokat és filmeket, az első ilyen vállalkozásuk a Kártyavár című sorozat lett. 2016-ra a saját tartalom, más néven Netflix Originals száma 126-ra nőtt a kínálatukban.

Meredek növekedés

Ez év elején a Netflix több fizetős előfizetőt ért el, mint valaha: az első negyedévben 9,6 millió előfizetővel bővült, így március végére összesen 148,9 millió fizető felhasználóval rendelkezett. További 6,6 millió néző az ingyenes próbaverziót használja.

Infographic: Netflix's International Growth Still Picking Up Pace | Statista

Mint az ábrán látható, a Netflix növekedése az utóbbi években Amerikából (piros) egyre inkább a nemzetközi piacokra (kék) került, ahogy az internet streaming óriása egyre több piacra jutott el.

Az utolsó negyedévben a nemzetközi porondon a Netflix 7,9 millió, otthon azonban mindössze 1,7 millió előfizetőt szerzett. Ma a nemzetközi ügyfelek a cég előfizetői bázisának mintegy 60% -át teszik ki.

Nehéz falat a nem angol nyelvű területek megszerzése

A kiváló angolsággal rendelkező ügyfelek jelentős részét már elérte a szolgáltatás.

A magyar előfizetők is tapasztalhatják, hogy a filmek felirattal ellátása lassan és néha követhetetlenül zajlik. Aki nem érti jól a rágógumiangolt, bosszankodhat, hogy némelyik sorozat egy ideig magyar felirattal érkezik, aztán – lemaradva az illegális (és úgymond ingyenes) – feliratmegosztóktól vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon lemaradva érhető el.

Pedig a Wall Street árgus szemekkel figyeli az előfizetői szám növekedését, hiszen a vállalat hatalmas befektetései a saját gyártású tartalmakba hosszú távon csak akkor lesz kifizetődő, ha a nemzetközi előfizetői bázis tovább növekszik.

Talán ennek tudható be, hogy az elemzői várakozásokat messze meghaladóan kedvező görbék ellenére a Netflix árfolyama mégis nagyot esett, mert a menedzsment igen visszafogott kilátásokról beszélt a mostani negyedévre vonatkozóan.

Borítóképen: Ivana Baquero a Netflix The Highwaymen bemutatóján (AFP/ Gabriel Maseda/ NurPhoto)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában