Atommeghajtással

2019.06.28. 11:56

Drón repül a Szaturnusz legnagyobb holdjára

A NASA Dragonfly (Szitakötő) nevű eszköze a jeges égitest több pontján is landolni fog, hogy az élet lehetséges nyomai után kutasson.

Az atommeghajtásra épülő misszió a NASA New Frontiers programjának része. Ennek a programnak a keretében indították útnak a New Horizons űrszondát is, amely 2015 júliusában haladt el a Plútó mellett, minden eddiginél közelebb jutva a törpebolygóhoz.

Nyolc év alatt gyűri le a távolságot

A Dragonflyt a tervek szerint 2026-ban indítják útnak és 2034-ben fog megérkezni a Titánra. A drón az óriáshold felszínén lévő dűnék egy részén, később pedig egy kráteren is landolni fog.

A misszió fejlesztési költségei nagyjából 850 millió dollárra (242 milliárd forint) rúgnak.

Az teszi igazán izgalmassá ezt a missziót, hogy

a Titánon az élethez szükséges minden összetevő megvan

- mondta Lori Glaze, a NASA bolygókutatási részlegének vezetője.

Felszíne alatt óceán található

A „ködfátyolba” burkolózó Titánt sűrű légkör veszi körül.

Az égitestet metántavak és jéghegyek borítják, felszíne alatt óceán húzódik, mindez alapos okot ad a kutatóknak annak vizsgálatára, hogy az óriásholdon uralkodó állapotok között létezhetnek-e primitív életformák.

A Titánt utoljára a nemzetközi Cassini-Huygens misszió keretében vizsgálták, amelynek zárásaként a Cassini anyaszonda 2017 szeptemberében a Szaturnusz légkörében megsemmisült.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!