friss és gyors

2019.06.09. 19:57

Egyszerre 14 kávérendelést képesek felvenni a robotbaristák

Egy dél-koreai kávézólánc robot-kávékészítőket állított munkába.

Forrás: Shutterstock

Óránként 90 kávét képesek elkészíteni azok a robotbaristák, amelyeket a dél-koreai Dal.komm Coffee kávéházlánc állított szolgálatba 45 kávézójában üzletközpontokban, iskolákban, vállalati kantinokban és egy repülőtéren.

A robotbarista egy okostelefonos applikáción vagy a kávézó pénztárán keresztül veszi fel a rendelést és készít friss kávét.

Kevesebb mint egy perc alatt elküldi a vendégnek a négyjegyű kódot, amellyel kinyithatja a kávét átadó dobozt. Egy időben 14 kávérendeléssel képes foglalkozni. Ha 10 percen belül valaki nem veszi fel kávéját, akkor azt megsemmisíti, de újabb rendelhető további költségek nélkül.

Egy robotbarista naponta 300 kávét képes elkészíteni szemeskávéval való egyetlen feltöltés nyomán. Az üzletben dolgozók naponta egyszer ellenőrzik és tisztítják meg. Munka közben távolról kamerákkal és szenzorokkal felügyelik munkáját.

Az automatizálás egyik első és lelkes alkalmazójaként közismert Dél-Koreában használták 2017-ben a legtöbb ipari robotot a világon,

tízezer munkásra 710 robot jutott a Robotika Nemzetközi Szövetsége (IFR) szerint. A globális átlag 85 robot tízezer alkalmazottra.

2017-ben Dél-Korea 4,7 milliárd dollár értékű robotpiaca a világ öt legnagyobb robotpiaca közé tartozott Kínával, Japánnal, az Egyesült Államokkal és Németországgal. A szöuli vezetés célja, hogy 2023-ra a piac elérje a 17,7 milliárd dollárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!