Kék Bolygó

2020.01.17. 18:03

Innovációs ötletverseny indul a vízválság megelőzéséért

Olyan digitális megoldásokat várnak, amelyekkel hatékonyabbá tehető az egyéni vízfelhasználásunk.

Forrás: Shutterstock

Aquathon: Találd ki, hogyan takarékoskodjunk a vízzel! (Aquathon: Find a solution to save water!) címmel indít nemzetközi innovációs ötletversenyt a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Design Terminal.

A versenyre március elsejéig várják azoknak a startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak és pályakezdőknek a jelentkezését, akik a nemzetközi piacon is értékesíthető megoldást kínálnak a felelős vízhasználat széleskörű elterjesztéséért.

Napjainkban körülbelül 2,5 milliárd ember él vízhiányos régiókban, ám az évszázad felére a világ lakosságának több mint a fele fog valamilyen módon szembesülni a vízhiány problémájával. Ehhez a társul a növekvő urbanizáció, 2050-re a világ lakosságának 2/3-a fog városokban élni, ami eddig példátlan méretű igényt támaszt a megbízható és biztonságos vízellátásra.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Design Terminal segítségével keresi azokat az innovatív megoldásokat, melyek elősegítik a mindennapos felelős vízhasználat elterjesztését a háztartásokban.

Kik jelentkezhetnek a versenyre?

Azok a startupok, egyetemi-, főiskolai hallgatók és pályakezdők, akik szeretnének maguk is tenni a mindennapos vízpazarlás megfékezéséért, 24 órás ötletverseny keretében bizonyíthatnak.

A jelentkezőknek kihívásként a mindennapi vízpazarlás megakadályozására kell valamilyen digitális megoldást hozniuk, amellyel jelentős mértékben növelhető lakossági szinten egyéni vízhasználatunk hatékonysága. A jelentkezésnek nem feltétele a vízgazdálkodás területén szerzett előképzettség, bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja megoldást kínál a kihívásban megfogalmazott problémára.

Ötleteiket a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik, majd a verseny végén kell prezentálniuk azokat hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt. A 24 órás hackathon alatt a csapattagok egy rendkívül intenzív, gyors fejlesztési folyamat részeseivé válnak, megoldásuk kidolgozásához tematikus workshopok, mentorok és szakértők állnak a versenyzők rendelkezésére. Az első három helyezett értékes nyereményekkel folytathatja ötlete megvalósítását.

Az eseményre 2020. március 1-ig várják a jelentkezést az esemény honlapján. Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások a későbbiekben megvalósításra kerüljenek. A versenyt 2020. március 26-27. között rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!