Nyílt forráskóddal

2021.04.25. 06:00

Diákok fejlesztettek tudásmegosztó portált a programozói versenyen

Középiskolás diákok fejlesztettek online kapcsolattartásra és közösségépítésre is alkalmas tudásmegosztó portált nyílt forráskódú technológiák alkalmazásával a Belügyminisztérium és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. programozói versenyén.

A NISZ Zrt. közleménye szerint a verseny azért jött létre, hogy megismertesse a fiatalokat a nyílt forráskódú, vagyis szabadon használható, fejleszthető technológiákkal, amelyek a magyar közigazgatásban is fontos szerepet töltenek be.

A szervezők célja hosszabb távon egy

olyan nyílt forráskódú közösség létrehozása, amely egyesítené a most még szigetszerűen tevékenykedő kisebb közösségeket.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára elmondta, hogy a megmérettetésre egyre felkészültebb diákok érkeznek.

Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a nyílt forráskód területén elengedhetetlen az online tudásmegosztás. Hozzátette, hogy a diákok által fejlesztett tudásmegosztó portálok összefogják a fejlesztőket, üzemeltetőket és felhasználókat, lehetőséget teremtve az online eszmecserére.

Az idei Kódolj határok nélkül! verseny középiskolai kategóriájának első díját a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium csapata nyerte. A második a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium csapata. A harmadik helyezést a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium csapata érte el.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!