Kedves megoldás

2022.01.28. 18:00

Robot jár a beteg gyerek helyett iskolába

Az AV1-es robotokat a norvég No Isolation gyártja azoknak gyerekeknek, akik valamilyen hosszabb távú betegség miatt nem járhatnak iskolába, hogy ne szigetelődjenek el a mindennapi élettől.

A kis robot lesz a gyerek szeme, füle és hangja az osztályteremben – így nem maradnak el az órák, a szünetek, az iskolai barátokkal való beszélgetések:

Az AV1-es nem túl humanoid külsejű, de nem is ezért van rá szükség, hanem hogy lehetővé tegye a beteg gyereknek, hogy a távolból is jelen legyen, megszólalhasson és körbenézhessen, kapcsolatokat teremthessen majdnem úgy, mintha személyesen jelen lenne.

A robotot a gyermek okostelefonján vagy táblagépén található AV1 alkalmazáson keresztül lehet irányítani, rendelkezik akkumulátorral, wifi antennával, 4G kapcsolattal, kamerával, hangszóróval, mikrofonnal és mindössze egy kilogrammot nyom. Az osztályteremben vagy bárhol elhelyezhető.

Azoknál a gyermekeknél, akik rajtuk kívül álló okok miatt hosszú ideig nem járnak iskolába – nem csak a járvány, hanem bármilyen más betegség miatt –, a magány és a társadalmi elszigeteltség komoly oktatási és szociális következményekkel járó problémát okozhat. Az iskola nem pusztán a tanulásról és a tananyagról szól, hanem a legfontosabb szociális színtér is a gyermek életében. Itt alakulnak ki az életre szóló kapcsolatok, és ezek a tapasztalatok határozzák meg, hogy kik leszünk.

A rászoruló norvég családok támogatást kapnak, hogy a robotot igénybe vegyék. Az AV1-es már számos német és angol családnál bevált.

A robot az ENSZ 4. és 10. számú fenntartható fejlődési céljának célkitűzéseit szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!