Magyar csillagászok is használhatják

2022.01.05. 12:21

Sikeresen kinyitották a James Webb űrteleszkóp hővédő pajzsát (videó)

Bonyolult, másfél napig tartó műveletben a karácsonykor felbocsátott, a valaha épült legnagyobb űrteleszkóp teleszkóp teniszpálya-méretű hővédő pajzsának mind az öt rétege széttárult.

Az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal, a NASA közlése szerint a vitorlaformájú árnyékoló ernyő kibontását hétfőn kezdték meg. A hatalmas „napernyő” a hőségtől és a fénytől védi a teleszkópot és érzékeny műszereit. A hőpajzs hajszálfinomságú, hő- és hidegtűréséről ismert anyagból, kaptonból készült.
 
 
A NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp olyan nagy, hogy szétnyitva nem fért volna el az Ariane5 hordozórakétán, ezért 6,5 méter átmérőjű főtükrét és különösen terjedelmes – 21x14 méteres – hővédő pajzsát össze kellett hajtogatni a felbocsátás előtt.

A tükrök szétnyitását erre a hétvégre tervezik.

A műszereket nulla Celsius-fok alatt tartó hővédő pajzs szétnyitását a misszió legkényesebb, „leginkább álmatlan éjszakákat okozó” műveletének nevezték a NASA illetékesei a felbocsátás előtt.

   
A 10 milliárd dolláros teleszkóp egy rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA irányításával és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is tartalmazza.


Az alábbi valós idejű videó a James Webb űrteleszkóp leválasztását az Ariane 5 hordozórakétáról és a napelemes rendszer telepítését mutatja.

Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott eszköz a világegyetem legkorábbi, 13 milliárd évvel ezelőtti – néhány százmillió évvel az ősrobbanás utáni – korszakát fogja feltárni.

   
A NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

A James Webb a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait,

és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

   
Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el, a remények szerint információkkal szolgál az első csillagok és galaxisok kialakulásáról.

   
A teleszkóp műszereivel magyar csillagászok is végezhetnek majd méréseket. Az űrtávcső értékes kutatási idejére a világ csillagászai pályázatok útján szerezhetnek jogosultságot, az Európai Űrügynökség tagországaiban – így Magyarországon – dolgozó kutatók a rendelkezésre álló összes távcsőidőt kaphatják meg az ESA-nak a projekthez adott hozzájárulásáért cserébe.

   
A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetből munkatársai, Ábrahám Péterrel az élükön az EX Lupi nevű fiatal csillag kitöréseinek a csillag körüli korongra kifejtett hatását fogják vizsgálni, Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa pedig kutatócsoportjával a szupernóvarobbanásokat tanulmányozhatja a teleszkóppal

   
A James Webb jelenleg valamivel több mint félúton van 1,6 millió kilométerre lévő célja felé.


Borítóképünk fotóját a rakéta felső fokozatának fedélzetén lévő kamerák rögzítették, amikor a teleszkóp levált róla. Jobbra fenn a Föld látható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!