Digitália

2023.06.13. 06:00

A ChatGPT több pénzt keresett a tőzsdén, mint a profik

A nagyobb befektetési alapok már évek óta mesterséges intelligenciát is bevetnek befektetési döntéseik támogatására, de a ChatGPT immáron a nagyközönség kezébe adta a technológiát.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dean Drobot

Mióta az Open AI kutatócég decemberben megnyitotta a hozzáférést a ChatGPT-hez, a chatbot lenyűgözte a felhasználókat azzal a képességével, hogy képes részletes, kifinomult válaszokat adni a kérdésekre.

Egyes felhasználási területei – a középiskolai esszék megírásától az orvosi útmutatások kiadásáig – sokakban aggodalmakat váltottak ki, mert a technológia időnként félrevezető információkat szolgáltat; lehetővé teszi a diákoknak, hogy csaljanak a vizsgákon, és bizony rövid távon sokakat kiszoríthat a munkájából.

A Finder megvizsgálta a ChatGPT által kiválasztott 38 részvény árfolyamának alakulását és összevetette az Egyesült Királyság tíz legnépszerűbb befektetési alapjának átlagos teljesítményével – kiderült, hogy a mesterséges intelligencia lényegesen nagyobb nyereséget ért el.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy március 6. és április 28. között

a ChatGPT 38 részvényből álló portfóliója 4,9 százalékkal erősödött, míg 10 vezető befektetési alap átlagosan 0,8 százalékos veszteséget ért el.

Magyarul: a ChatGPT legtöbbször felülmúlta a legjobb alapokat. (Ugyanebben az időszakban az Amerika 500 vezető vállalatának részvényárfolyamán alapuló S&P 500 index 3%-ot, míg egy hasonló európai index, a STOXX Europe 600 Index 0,5%-ot emelkedett.)

Az alábbiakban a ChatGPT által kiválasztott részvények (sötétkék vonal) és az Egyesült Királyság 10 legnépszerűbb alapja (világoskék vonal) teljesítményének összehasonlítása látható.

„Nem kell sokáig várni, hogy magánszemélyek megpróbálják a mesterséges intelligenciát pénzügyi haszonszerzésre használni” – nyilatkozta Jon Ostler, a Finder vezérigazgatója.

Hogyan működik ez az egész?

Mint ismert, egy tipikus befektetési alap több befektető pénzét gyűjti össze, és az alapkezelő dönti el, hogyan fekteti be legjobban a pénzüket.

Az említett kísérletben a Finder felkérte a ChatGPT-t, hogy hozzon létre egy portfóliót, amely 30 vagy több blue-chip vállalat részvényét tartalmazza 10 nagy befektetési alap szokott kritériumai alapján. A jó vállalat alapfeltételei közé tartozik az alacsony adósságállomány, a tartós növekedés és a vagyontárgyak.

A ChatGPT először vonakodott végrehajtani az utasítást, mondván, hogy nem tud konkrét befektetési tanácsokat adni, aztán végül is – láthatóan igen sikeresen – elvégezte a feladatot.

Izzadhatnak a profik

A Finder múlt héten végzett felmérése azt mutatja, hogy a britek 8 százaléka már használta a ChatGPT-t pénzügyi tanácsadásra, 19 százalékuk pedig azt mondta, hogy fontolóra venné.

Egy áprilisban közzétett tanulmányban a Floridai Egyetem kutatói megállapították, hogy a ChatGPT pontosabban tudja előre jelezni vállalatok részvényárfolyamának mozgását, mint a klasszikus elemzési modellek.

Jon Ostler szerint az egyéni befektetők számára azért az a „biztonságos és ajánlott” megközelítés, ha saját kutatást végeznek, vagy beszélnek egy képzett pénzügyi tanácsadóval. Arra figyelmeztet, hogy még túl korai lenne rábízni pénzügyeinket a mesterséges intelligenciára.

Mivel ez az eredmény csak egy több hónapos kísérlet eredménye, azt mondja, nem garantált, hogy a ChatGPT a jövőben is magas teljesítményt fog mutatni: a Finder szerint „a ChatGPT-t nem szabad tényleges befektetésre használni”.

Mindazonáltal „az AI demokratizálódása olyan fejleménynek tűnik, ami megzavarja és forradalmasítja a pénzügyi iparágakat – fogalmazott Ostler.

Meglehet, az alapkezelők már kezdenek nagyon idegesen nézni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!