van is felháborodás

2018.01.21. 12:46

Kizárólag nőknek fenntartott parkolókat hoztak létre

Ami azt jelenti, hogy rózsaszínűek és majdnem dupla akkorák, mint az átlagos helyek. Plusz magassarkú cipő a jelük.

A Kína keleti részén fekvő Csöcsiang tartományban nem arattak osztatlan sikert a kizárólag nőknek felfestett parkolók, amelyek 3,2 méter szélesek, másfélszer nagyobbak az átlagos méretnél – olvasható az abc honlapján. A történet nem új keletű, ugyanis Kína többi részén már voltak hasonló kezdeményezések, főként a nagyobb bevásárlóközpontoknál.

A közösségi médiában azonban igencsak felkeltek az újítás ellen, mondván, ezzel erősítik azt a sztereotípiát, hogy a nők rosszul vezetnek, míg mások szerint pedig ez az egész ügy figyelmes gesztus.

Fang Hongying, egy utakért felelős cég igazgatója elmondta:

a nőknek fenntartott parkolóhelyek közelebb vannak a kijáratokhoz és a kamerával megfigyelt területekhez, ami sokkal kényelmesebb számukra, ha szünetet szeretnének tartani, vagy bevásárolni indulnának, emellett biztonságosabbak is, pláne éjszaka.

A Sina Weibo közösségi portálon megkérdezettek 63%-a szerint jó ötlet volt az új parkolóhelyek kialakítása. Mások ugyanakkor támadták az ötletet, néhányan egyenesen diszkriminációként könyvelték el, mások pedig azt emelték ki, hogy abszolút bénának tartják a női sofőröket.

Sőt, érkezett olyan észrevétel is, hogy ez nemcsak a nőket, hanem még a férfiakat is diszkriminálja. Ha egy kezdő férfi sofőr nem érzi annyira biztosnak a képességeit, nem használhatja a nagyobb helyet, mivel az kizárólag nőknek van fenntartva.

Hát az biztos, hogy nem egyszerű a történet, és a kínai parkolási éremnek is két oldala van.

Borítókép: AFP PHOTO / Imaginechina / Ni Yanqiang

Ezek is érdekelhetik