lemondott a dicsőségről

2018.01.30. 10:42

Stresszelték a csillagok a sztárséfet

Címkék#Furcsa

Bras szeptemberben jelentette be, hogy családja egyetértésével azt akarja, hogy a Michelin-kalauz 2018-as kiadásában már ne szerepeljen, és új fejezetet kezdhessen életében.

Teljesült a Michelin-csillagok által stresszelt francia sztárséf kívánsága, és étterme már nem szerepel a rangos gasztronómiai kalauz legújabb, jövő héten bemutatandó kiadásában.

Sébastien Bras, a 3 Michelin-csillagos délnyugat-franciaországi étterem, a Le Suquet konyhafőnöke önként mondott le a mások által hőn áhított legmagasabb minősítésről, mivel túlságosan nagy nyomást jelent számára naponta megfelelni a tökéletesség szimbólumát jelképező elismerésnek.

Az étterem- és szállodakalauz igazgatósága közölte, hogy tiszteletben tartják a Laguiole-ban lévő étterem vezetőjének kívánságát, és a 2018-as kiadványban már egyáltalán nem szerepeltetik a vendéglátóhelyet. A Le Suquet 1999-ben kapta meg a legjobb minősítést, és egyike volt Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének.

Bras szeptemberben jelentette be, hogy családja egyetértésével azt akarja, hogy a Michelin-kalauz 2018-as kiadásában már ne szerepeljen, és új fejezetet kezdhessen életében.

A 46 éves sztárséf 10 éve vette át a Le Suquet vezetését apjától.

„Miközben elégedettséggel tölt el, hogy megnyered a hőn óhajtott elismerést, hatalmas nyomás alatt vagy, hogy mindig megfelelj pontos előírásainak”

- mondta.

„Évente háromszor keresnek fel az ételkritikusok, de soha nem tudod, mikor. Bármelyik felszolgált ételt megkóstolhatják. Ez azt jelenti, hogy naponta a konyhádat elhagyó 500 étel közül egyet elbírálhatnak”

- magyarázta.

„Lehet, hogy így kevésbé leszek ismert, de elfogadom”

- tette hozzá, hangsúlyozva, hogy továbbra is el fogja ámítani vacsoravendégeit, de anélkül, „hogy azon agyaljon, vajon megfelelnek-e ételei a Michelin-inspektoroknak”.

Először fordul elő, hogy egy francia séf azt kéri, töröljék éttermét a kalauzból oly módon, hogy semmilyen nagy változtatást nem hajt végre az étterem üzletpolitikájában – hangsúlyozta Claire Dorland-Clauzel, a Michelin csoport végrehajtó bizottságának tagja, hozzátéve: a konyhafőnök jelezte, hogy egy alaposan átgondolt családi döntésről van szó, és ezt ők tiszteletben tartják.

Mindazonáltal nem Bras az első séf, aki ki akar lépni a Michelin-csillagok túlzottan versenyszellemű világából. 2005-ben Alain Sendersen párizsi séf, az újkonyha egyik úttörője okozott megrökönyödést, amikor visszaadta csillagait, mivel megváltoztatta étterme koncepcióját – mondta Dorland-Clauzel. 2006-ban Antoine Westermann cselekedett hasonlóan, 2008-ban Olivier Roellinger zárta be háromcsillagos éttermét Cancale-ban, mert nyugalmasabb életre vágyott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!