Olaszország

2018.04.21. 20:36

Altatás közben meghalt egy ritka appennini barnamedve

A park biológusai rádiós nyakörvet akartak az állatra helyezni, hogy nyomon tudják követni a mozgását. A hím appennini barnamedve (Ursus arctos marsicanus) légzése azonban elnehezült az altatás közben, majd az állat nem sokkal később elpusztult.

Az Abruzzo, Lazio és Molise régiók területére kiterjedő park vizsgálatot indított a fiatal állat elpusztulásának ügyében – írta a BBC News.

A park munkatársai „óriási veszteségnek” nevezték a ragadozó halálát.

„Ez egy súlyosan veszélyeztetett alfaj, amelynek mára mindössze ötven, vagy talán annál kevesebb képviselője maradt”

- mondta a Természetvédelmi Világalap (WWF) olasz részlege, amely egyúttal az állatok befogási procedúrájának felülvizsgálatát is kérte.

Az olasz sajtó szerint a fiatal medve szerda éjszaka sétált bele a csapdába, amelyet egy másik állat befogására helyeztek ki a parkban. A Mario nevű másik medvét azért akarták befogni, mert éjszaka megjelent az egyik faluban és a szakemberek veszélyesnek ítélték a helyiekre nézve.

„Ez volt az első alkalom, hogy a befogáskor alkalmazott érzéstelenítéskor vészhelyzettel találkoztunk”

- mondta Antonio Carrara, a park vezetője, hozzátéve, hogy az ilyenkor érvényes protokoll ugyan minimalizálja a kockázatot, ám azt sajnos soha nem lehet teljesen kizárni.

Carrara reményei szerint az állat boncolása nyomán fény derül a halála pontos okára.

Borítókép: Illusztráció

Appennini barnamedve (Ursus arctos marsicanus)

Biosphoto / Fabien Bruggmann

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában