Űrbéli építőipar

2018.08.31. 07:51

Holdtégla előállításán dolgoznak a kutatók

Európai kutatók holdpor-szimulánsok felhasználásával azon dolgoznak, hogy egy napon lakóhelyeket építhessünk a Holdon.

Az úgynevezett holdtégla előállítása új fejezetet jelentene az űr felfedezésében. A kutatócsoportok szerint a holdpor alkalmazása megszüntetné a földi nyersanyagoktól való függést is – írja a csillagaszat.hu-ra hivatkozva a hirado.hu.

A Hold felszínét szürke, finom, egyenetlen felületű szemcsés por borítja. Mivel ez a felszíni por mindenütt jelen van, így helyszíni forrásként ideális anyaggá válhatna téglakészítéshez: össze lehet törni, el lehet égetni és össze is lehet nyomni – írják.

Aidan Cowley, az Európai Űrügynökség (ESA) tudományos tanácsadója elmondta, hogy a holdtéglák porból fognak állni. Hozzátette:

a Hold és a Föld közös földrajzi történettel rendelkezik, így nem nehéz a holdihoz hasonló anyagot találni a bolygónkon, például lávafolyások maradványaiban.

A cikk szerint körülbelül 45 millió évvel ezelőtt a mai Köln környékén számos kitörés történt. A közeli European Astronaut Centre (EAC) – magyarul Európai Űrhajózási Centrum – kutatói a területen található nagy mennyiségű vulkanikus port a holdporral elég jól egyező összetételűnek találták.

A holdport helyettesítő, „Európában előállított” anyagnak már neve is van: EAC-1. A Spaceship EAC kezdeményezés résztvevői is ezzel az EAC–1 anyaggal dolgoznak, új technológiákat fejlesztenek, illetve jövőbeli holdkutatási projektekre vonatkozó terveket készítenek.

Az egyik legjobb dolog a holdi talajban, hogy 40 százalékát oxigén alkotja – jegyezte meg Cowley.

Az egyik Spaceship EAC alprojekt azzal foglalkozik, hogyan lehetne kivonni az oxigént belőle, és arra felhasználni, hogy az űrhajósok hosszabb ideig tudjanak a Holdon tartózkodni.

Eredeti holdporra lenne szükség a további kutatásokhoz

A holdpor a folyamatos sugárzás miatt elektromosan töltött, aminek következtében a részecskék fel tudnak emelkedni a felszínről. Erin Tranfield biológus, az ESA holdporral foglalkozó csoportjának egyik tagja szerint még nem értjük teljesen pontosan a holdpor elektrosztatikus természetét.

Erin szerint ez eggyel több ok arra, hogy újra a Holdra lépjünk. Olyan eredeti mintákra van szükségünk a felszínéről, amelyek sugárzásnak voltak kitéve – hangsúlyozta a szakértő. A kutatáshoz mindössze pár gramm holdpor is elegendő lenne.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!