tisztelgés

2018.11.04. 16:45

Dísztáblát kap a skóciai fogadó, ahol megszületett Drakula alakja

Bram Stoker, aki megalkotta a világirodalom egyik legrettegettebb figuráját, minden évben egy hónapot Cruden Bay-ben töltött, ahol könyvein dolgozott.

Forrás: Wikipedia

A Historic Environment Scotland (HES) örökségvédő szervezet közlése szerint az aberdeenshire-i Kilmarnock Arms Hotelben egy különleges dísztábla fogja hirdetni, hogy az ír szerző annak idején ott vetette papírra világhírű regényének első fejezeteit.

A szervezet 2012 óta minden évben dísztáblákat helyez ki olyan épületeken, ahol híres emberek éltek vagy dolgoztak, hogy ezzel tisztelegjen a munkásságuk előtt. Stokeré az 57. dísztábla, amelyet felavatnak.

Stoker 1847-ben született Dublin szomszédságában. Köztisztviselőként helyezkedett el, és tízévi hivatalnokoskodása idején csak az árulta el az irodalom iránti vonzódását, hogy az egyik helyi lapba, honorárium nélkül, színikritikákat írt. A kor híres és bálványozott színésze, Sir Henry Irving Hamletjéről írott kritikája felkeltette Irving érdeklődését, akivel hamarosan életre szóló barátságot kötöttek.

Stoker Irving hívására költözött Londonba, ahol a színészfejedelem tulajdonában lévő Lyceum Színház üzleti menedzsereként dolgozott.

a Kilmarnock Arms Hotel Fotó: Martyn Gorman / Wikipedia

Egy Aberdeenshire-ben töltött 1893-as vakációt követően minden évben egy hónapot a tanácsi területen fekvő Cruden Bay-ben töltött, ahol könyvein dolgozott. Így születtek a Drakula első fejezetei a Kilmarnock Arms Hotelben.

A közelben fekvő, 16. századi Slains Kastélyról úgy tartják, hogy ez szolgált inspirációként az író számára a Drakula kastélyában játszódó drámai jelenetek megalkotásához.

Borítókép: Bram Stoker író

Forrás: Wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!