Állatkerti gyász

2018.11.24. 21:14

Elpusztult Asha, az ország kedvenc kiselefántja

Csak ötéves volt, és bár mindent megtettek érte, pár nap rosszullét után örök álomra szenderült.

Budapest, 2017. június 28. Az Asha nevû elefántborjút locsolják vízsugárral a kánikulában a Fõvárosi Állat- és Növénykertben 2017. június 28-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Attila

Rettegett elefántbetegség támadta meg Ashát, amelynek első tünetei csütörtökön jelentkeztek nála: először általános bágyadtság vett erőt rajta, majd nehezen mozgott és megváltozott a viselkedése is, a megszokottnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és gondozóival sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult nála – közölte honlapján a Budapesti Állatkert.

Asha (b) anyja, Angele és öccse, a 2017 novemberében született Arun társaságában az ötödik születésnapjára kapott finomságokkal 2018. február 14-én
MTI Fotó: Kovács Attila

A tünetek arra utalnak, hogy egy elefántokra jellemző herpeszvírus támadta meg Asha szervezetét. A kórokozó az egész állományban jelen van, minden egyedet érint, de megbetegedést, tüneteket általában nem okoz. Ám ha a vírus valamiért mégis erőre kap, gyorsan kialakul a megbetegedés, és az esetek háromnegyed részében még a gondos ápolás ellenére is pusztulással végződik. A fiatal állatok különösen veszélyeztetettek.

Asha, a kétéves elefántborjú fürdik a kifutó medencéjében 2015. augusztus 7-én
MTI Fotó: Kovács Attila

A Budapesti Állatkert állatorvosai és gondozói minden erejüket megfeszítve, a nemzetközi protokoll alapján kezelték Ashát, sőt nemzetközi konzíliumot is tartottak a sikeres gyógyítás érdekében. Asha többek között infúziót és vérátömlesztést is kapott az apaállattól, Assamtól, ám minden erőfeszítés kudarcot vallott, és az alattomos kór szombat délre legyőzte a kiselefánt szervezetét.

Asha pusztulása azért is nagyon szomorú, mert több mint fél évszázadnyi szünet után – 2013. február 14-én – ő volt az első elefánt, amelyik Budapesten született.

Borítókép: Az Asha nevű elefántborjút locsolják vízsugárral a kánikulában a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. június 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!