hetvenhét év után

2019.03.22. 22:53

Azonosították egy Pearl Harbourban meghalt tengerész maradványait

Sikerült azonosítani egy amerikai tengerész maradványait, aki az Oklahoma csatahajó legénységének tagjaként halt meg az 1941-es, Pearl Harbor elleni támadásban – jelentette be pénteken az illetékes amerikai ügynökség.

Az amerikai védelmi minisztérium hadifoglyok és eltűnt katonák felkutatásával foglalkozó ügynökségének (POW/MIA Accounting Agency) közleménye szerint a massachusettsi Pittsfieldből származó, 21 éves Roman W. Sadlowskit a legkorszerűbb DNS- és antropológiai elemzés, valamint másodlagos és tárgyi bizonyítékok alapján sikerült beazonosítani decemberben.

„Még mindig próbáljuk feldolgozni a hírt” – mondta a massachusettsi Rocklandben élő Joe Makarski, Sadlowski unokaöccse, aki nem sokkal a nagybátyja halála után született. Makarski szolgáltatott DNS-mintát az azonosítási eljáráshoz.

1941. december 7-én reggel 183 japán repülőgép intézett támadást a csendes-óceáni amerikai flotta Pearl Harbor-i támaszpontja ellen. A japán gépek bombákat szórtak az öbölben horgonyzó hajókra, majd nem sokkal később megérkezett a támadók második hulláma is. A támadás során torpedó végzett az Oklahoma csatahajóval, amely 429 emberrel merült el percek alatt.

A legénység tagjainak maradványait a felszínre hozták a következő néhány évben és két temetőben földelték el őket Hawaiin.

A második világháborút követően a kutatóknak mindössze 35 személyt sikerült azonosítaniuk, a többi emberi maradványt, köztük Sadlowskijét azonosíthatatlanként sorolták be. A modern tudományos technológiáknak köszönhetően azonban mostanra 203 maradványt sikerült azonosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!