már héttagú a csapat

2019.06.25. 11:51

Sárgaszakállas maki született

A százhúsz napos vemhesség után világra jött, jelenleg négyhetes kölyköt már a látogatók is megpillanthatják.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A barnamakik családjába tartozó sárgaszakállas maki (Eulemur fulvus mayottensis) született a Nyíregyházi Állatparkban. A legifjabb családtag már nem anyja hasán, hanem annak oldalán csimpaszkodik – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark zoológiai osztályvezetője, szóvivője.

Elsősorban még anyatejjel táplálkozik, de kóstolgatja a szilárd takarmányféléket is, ami zöldségekből, édes lédús gyümölcsökből és levelekből áll. Vele együtt már héttagú a ritka makicsapat Nyíregyházán.

A sárgaszakállas makik a barnamakik családjába tartoznak, ott külön alfajt képviselnek. Latin nevükben a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetben Madagaszkár szigete mellett, az attól négyszáz kilométerre fekvő Mayotte-szigetén élnek; az alfajt ezért Mayotte-makinak is nevezik.

Gyűjtőnevük a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makifélét; a lombok sötétjében csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.

A főemlősök idejük nagy részét a mászófelületeken töltik, de alkalmanként lemerészkednek a földre élelem után kutatni. Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsik, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, ezekkel távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az élősködőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!