jövőre mennek a vadonba

2019.12.12. 19:07

Visszatértek az óriáspandák a kínai kutatóközpontba

Egy anyát és a kölykeit azért vitték vissza a kutatóállomásra, hogy megvédjék őket a kemény téltől.

Fotós: XINHUA

Fotós: XINHUA

Vadonban fogant ikerbocsaival visszatért az óriáspanda a kínai kutatóközpontba. A fogságban nevelkedett anyamedve, Csiao Csiao és egyik bocsa együtt vannak, miután a héten visszavitték őket a Szecsuán tartományban található Volung természetvédelmi területen lévő Kínai Óriáspanda-kutató Központba. A másik bocsot már korábban visszajuttatták a központba, a pandák ugyanis általában egyszerre csak egy bocsot hajlandók nevelni.

A központ munkatársai elmondták, hogy

először bambuszrügyek és más ételek segítségével becsalták Csiao Csiaót egy ketrecbe, majd az anyapanda szagával borított kabátokba öltözve öt óra alatt befogták a bocsot is.

Vu Tajfu, a központ egyik munkatársa elmondta, hogy az anyát és a bocsot azért vitték vissza a kutatóállomásra, hogy megvédjék őket a kemény téltől, különösképpen, mivel a bocs csak négy hónapos korától tud szabadon mozogni.

Vu hozzátette, hogy

a fiatal, egészséges és a bocsok nevelésében gyakorlott Csiao Csiao így továbbra is részt tud venni a következő évi projektben, melynek során visszavezetik az állatokat a vadonba.

A programot Kína 2017-ben indította el, hogy növelje a fogságban élő pandák genetikai sokszínűségét.

A tízéves Csiao Csiaót márciusban engedték szabadon. Áprilisban párosodott egy vadon élő hímmel, majd szeptember 16-án életet adott ikreinek.

A fogságban élő pandák száma tavaly novemberben 548 volt, vadon pedig kevesebb mint 2000 panda él, többségük Szecsuán és Senhszi tartományban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában