Kincs, ami van

2020.01.25. 17:00

Kolumbusz ellopott levelét szerezték vissza az amerikai hatóságok

Az 500 éves küldeményt évtizedekkel ezelőtt lopták el Európából, értékét 1,3 millió dollárra (400 millió forintra) becsülik.

Az 1493 áprilisában spanyolul, kézzel írt levélben Kolumbusz Kristóf II. Ferdinánd spanyol királynak számol be az Újvilág felfedezéséről. A most visszaszerzett, nagy értékű irat az eredeti dokumentum latin nyelvű, nyomtatott másolata, amely a velencei Biblioteca Nazionale Marcianából tűnt el, vélhetően az 1980-as években. Kolumbusz leveleit annak idején Stephan Plannck német származású római könyvkiadó fordíttatta le és sokszorosította, hogy terjessze Amerika felfedezésének hírét.

A történelmi tárgyak visszaszerzésével foglalkozó szövetségi ügynökök már a negyedik lopott Kolumbusz-levelet kerítették elő egy ritka könyvekkel foglalkozó szakértő tippjei nyomán. A most megtalált irat a legritkább közülük, az első kiadása annak a levélnek, amelyet csak II. Ferdinándnak küldött el a felfedező. Kolumbusz Kristóf kézzel írt leveleinek nyomtatott másolatai csupán néhány tucat példányban maradtak fenn.

A jelentős dokumentumot egy meg nem nevezett magángyűjtőnél találták meg, aki a hatóságok szerint jóhiszeműen vásárolta meg 2003-ban az Egyesült Államokban, egy ritka könyvekkel foglalkozó kereskedőtől.

A velencei könyvtár 1875-ben szerezte az első kiadású levelet, amely az amerikai nyomozók szerint bő 100 évvel később, az 1980-as években tűnhetett el a Biblioteca Nazionale Marcianából. Más ellopott Kolumbusz-levelektől eltérően ezt nem pótolták hamisítvánnyal.

A delaware-i ügyészség és az amerikai belbiztonsági minisztérium 2018-ban a Vatikánnak és a barcelonai Katalóniai Nemzeti Könyvtárnak, 2016-ban pedig a firenzei Ricciardiana könyvtárnak adott vissza egy-egy Kolumbusz-levélmásolatot. Mindhárom iratot egy-egy hamisítvánnyal pótolták a tolvajok, hogy ne tűnjön fel a lopás.

Borítókép: Sebastiano del Piombo olasz festő alkotása 1519-ből a nagy felfedezőről

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!