nem mutatott megbánást

2020.12.16. 09:49

A japán ügyészség vádat emelt a kiotói animációs stúdió felgyújtója ellen

Gyilkosság gyanújával vádat emelt szerdán a japán ügyészség az ellen a férfi ellen, aki tavaly júliusban felgyújtotta a Kyoto Animation nevű kiotói animációsfilm-stúdiót, 36 ember halálát és további 33 megsebesülését okozva ezzel.

A Japán történetének egyik legsúlyosabb tömeggyilkosságát elkövető Aoba Sindzsit májusban tartóztatták le, a férfi – aki maga is súlyosan megégett, és továbbra is kórházi ápolásra szorul – beismerte tettét, de nem mutatott megbánást.

Jóllehet Aobát korábban kezelték mentális betegséggel, a Kyodo japán hírügynökség megjegyzi, hogy a jelenleg zajló orvosszakértői vizsgálatok vélhetően beszámíthatónak fogják találni. A nyomozás már korábban megállapította, hogy tettét nem hirtelen felindulásból követte el, erre utal az is, hogy benzint vásárolt a gyújtogatáshoz. Saját bevallása szerint azért használt benzint, mert remélte, hogy ezzel a módszerrel sokakat meg tud ölni.

A 42 éves férfi pszichológiai vizsgálata több hónapig tartott, a tárgyaláson pedig vélhetően előkerül majd felelősségre vonhatóságának mértéke.

Aobát a támadást követően a helyszínen fogták el a rendőrök. A férfi akkor azt mondta:

azért borította lángba az épületet, mert az animációs filmjeiről külföldön is ismert Kyoto Animation ellopta az egyik regényét.

A vállalat többször hirdetett regénypályázatot, a győztes pályaművekből rendszerint anime készül. A stúdió közölte: Aoba nevével valóban benyújtottak egy munkát, amelyet azonban nem használtak fel.

Az utóbbi csaknem két évtizedben ez volt a legsúlyosabb tűzeset Japánban, ahol 2001-ben 44 ember lelte halálát egy tokiói tűzben.

Borítókép: tűzoltók a kiégett stúdió épületénél

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában