csúcstechnika

2020.12.03. 20:04

Az utolsó két Leopard tank is megérkezett Tatára

A páncélosok első lövései csütörtök délután dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén.

Szomód, 2020. december 3. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára (j), Lõrincz Gábor dandártábornok, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka (k) és Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka az újonnan érkezett Leopard 2A4 típusú harckocsik lövészetén a lövészdandár szomódi lõterén 2020. december 3. A lövészdandárhoz megérkezett a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjármûgyártótól lízingelt 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettõ. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A két tank belövésén részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a páncélosok mellől, távirányítással indította el az első lövéseket.

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól lízingelt Leopard 2A4 harckocsik a később érkező, jelenleg a világ egyik legmodernebb harckocsijának tartott Leopard 2A7+-ra kiképzést segítik elő, ezekből 44 érkezik majd az alakulathoz.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára (j) az egyik újonnan érkezett Leopard 2A4 harckocsin a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén 2020. december 3. A lövészdandárhoz megérkezett a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól lízingelt 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Szintén Leopard 2-es alvázra épített oktató, hídvető, műszaki mentő és akadályelhárító harcjárműveket is vásárolt a honvédség, összesen 18-at.

A korszerű német tankokra történő kiképzéshez az osztrák hadsereg is segítséget nyújt a Magyar Honvédségnek.

A Leopard 2 német harckocsi a Bundeswehr fő harckocsitípusa, a Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel.

A harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyúja, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. A harckocsi két géppuskával rendelkezik, személyzete négytagú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!