időjárásváltozás

2020.12.08. 21:45

Elöntötte a víz a Szent Márk teret

A víz bejutott a Szent Márk-székesegyházba is, veszélyeztetve a kápolnákat.

Velence, 2020. december 8. Dagály önti el a velencei Szent Márk teret 2020. december 8-án. A várost a tengerártól védő Mose mobil-zsiliprendszert nem hozták működésbe, mert nem számítottak a hirtelen rosszabbra forduló időjárásra. MTI/AP/LaPresse/Anteo Marinoni

Forrás: MTI/AP/LaPresse

Fotó: Anteo Marinoni

Elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret kedden, mert nem kapcsolták be a várost védő Mose zsiliprendszert.

A víz bejutott a Szent Márk-székesegyházba is. „A helyzet drámai. Ha a vízszint tovább növekszik, a székesegyház belsejében lévő kápolnák is víz alá kerülhetnek” – közölték az olasz hatóságok a helyi sajtó híradása szerint.

Luigi Brugnaro velencei polgármester hangsúlyozta, hogy a vízszint a váratlanul erős sirokkószél miatt 145 centiméterre emelkedhet.

Az önkormányzat közlése szerint a zsiliprendszert azért nem kapcsolták be, mert a meteorológusok kedd délelőtt még csak egy 130 centiméter nagyságú árhullámmal számoltak. Az időjárási viszonyok hirtelen romlása viszont készületlenül érte a várost – tették hozzá.

A Velencét védő Mose rendszer aktiválását 48 órával előre be kell ütemezni. Az utóbbi napokban a rendszert két alkalommal már bekapcsolták, ami eddig megakadályozta a város víz alá kerülését.

Olaszországban napok óta zord az időjárás. Luca Zaia, Veneto régió vezetője közel félmilliárd eurós károkról számolt be az északkeleti térségben.

Az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb fokú riasztást adta ki keddre az ország északkeleti részében, illetve Róma térségében és a fővárostól délre eső vidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!