Ország-világ

2021.04.24. 14:32

Megtalálták az indonéziai tengeralattjáró néhány darabját

Megtalálták a tengerben a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró darabjait – jelentették be az indonéziai hadsereg részéről szombaton, az előkerült tárgyak eszerint azt bizonyítják, hogy az eddig csak „eltűntként” keresett jármű valójában elsüllyedt.

Bali szigete, 2021. április 24. Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari fõnök (k) sajtótájékoztatón mutatja be az indonéz haditengerészet három napja eltûnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáróról származó tárgyakat a Ngurah Rai reptéren 2021. április 24-én. A tengeralattjáró Bali partjainál tûnt el 53 emberrel a fedélzetén, miközben torpedógyakorlatot folytatott. MTI/EPA/Made Nagi

Forrás: MTI/EPA

Fotós: Made Nagi

Az ország haditengerészetének vezérkari főnöke, Yudo Margono admirális újságíróknak azt mondta, egyebek közt egy torpedó darabjait, több, a legénység által használt imaszőnyeget, illetve a periszkóp bezsírozásához használatos kenőanyagtubust találtak. Hozzátette, hogy

tíz mérföldes körzetben egyetlen hajó sem haladt át ezen a területen, így a tárgyak bizonyosan az elsüllyedt tengeralattjáróból kerülhettek elő.

Az admirális azt mondta, az előkerült tárgyak bizonyítják, hogy az eddig csak „eltűntként” keresett jármű valóban elsüllyedt.

Az eltűnt tengeralattjáróról származó tárgyak
Fotó: Made Nagi / MTI/EPA

A tengeralattjárót az érzékelők 850 méter mélységben lokalizálták. Korábban a haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono admirális azt mondta, a járművet úgy tervezték, hogy 250-500 méteres mélységig merüljön, ezen túlmenően pedig már veszélyes lehet a jármű számára a mélység.

A legénységről továbbra sincs hír, ám aggodalomra ad okot a hadsereg korábbi tájékoztatása, mely szerint a hajóban rekedt 53 embernek csak 72 órára elegendő oxigénje van.

Mindazonáltal a hatóságok szombaton azt közölték,

nem adták fel a reményt, hogy túlélőkre találnak, és megkezdték a mentési előkészületeket.

Margono ezzel kapcsolatban azt mondta, ha nem történt áramszünet, és a hajó elektromos berendezései még működnek, akkor akár öt napra elegendő oxigénmennyiség is lehet a tengeralattjáróban.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval szerdán, Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. A kereséshez több külföldi ország, köztük az Egyesült Államok, Ausztrália és Szingapúr is segítséget küldött, vasárnap pedig egy malajziai mentőhajó is a helyszínre érkezik.

Noha Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több halálos balesethez vezettek.

Borítókép: Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari főnök (k) sajtótájékoztatón mutatja be az indonéz haditengerészet három napja eltűnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáróról származó tárgyakat a Ngurah Rai reptéren 2021. április 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!