természetkárosítás

2021.04.29. 14:03

Több mint 25 ezer hordónyi rovarméreg lehet a Csendes-óceán mélyén

Több mint 25 ezer, nagy hatású rovarméreggel (DDT) teli hordó lehet a Csendes-óceán mélyén Dél-Kalifornia partjainál – figyelmeztetnek kutatók.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 27 345 „hordószerű” tárgyról a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusához tartozó Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói készítettek felvételeket március 10. és 24. között.

A szakemberek több mint 145 négyzetkilométeren térképezték fel az óceán fenekét a Santa Catalina-sziget és a Los Angeles-i partvonal között, egy olyan területen, ahol korábban

nagy mennyiségben mutatták ki a mérgező anyagot az üledékben és az ökoszisztémában.

Régi hajózási feljegyzések szerint a dél-kaliforniai ipari vállalatok szemétlerakóként használták ezt az óceánterületet egészen 1972-ig, a vonatkozó törvény életbe lépéséig. Az óceáni szemétlerakó pontos helye és kiterjedése azonban egészen mostanáig ismeretlen volt. A kutatók

hangradart használó víz alatti drónok segítségével készítettek nagyfelbontású képeket a felszín alatt 900 méterrel fekvő hordókról.

Eric Terrill, az intézet munkatársa szerint a területről vett üledékminták elemzése tudja majd megerősíteni, hogy valóban DDT van-e a hordókban. A becslések szerint 350-700 tonna rovarmérget „dobhattak ki” az óceánba a Los Angelestől 20 kilométerre, a Santa Catalina-szigettől 12 kilométerre lévő területen.

A szakemberek szerint ha a hordók nem szivárognak, akkor el lehet szállítani őket egy olyan helyre, ahol biztonságosabban tárolhatók. Amennyiben szivárognak, a kutatóknak

mintát kell venniük a vízből, az üledékből és a tengeri élőlényekből, hogy felmérjék a kár mértékét.

A szakemberek azon az óceánterületen kezdték meg a víz alatti szemétlerakó keresését, ahol a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusának professzora, David Valentine magas DDT-koncentrációt mért az üledékben, és 60 hordót észlelt nagyjából egy évtizeddel ezelőtt.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!