Repüléstörténet

2021.12.09. 15:40

Újabb pilóta nélküli eszközökkel bővült a RepTár kiállítása Szolnokon

Újabb három, egykori távirányítású, felderítő és célrepülőgép feladatokat ellátó, pilóta nélküli repülőeszközökkel bővült a RepTár Szolnoki Remülőmúzeum kiállítása a HM EI Zrt. Repülési Divíziója PNR Csoportjának köszönhetően - tájékoztatott a múzeum.

A gyűjtemény bővülésével később létrejöhet a pilóta nélküli légijárművek önálló szekciója - közölték. December 8-án, szerdán, két korábbi változat, a METEOR-2 és a METEOR-3R, illetve egy, a HM EI Zrt. által fejlesztett és gyártott, jelenleg is rendszerben lévő METEOR-3MA korszerű pilóta nélküli célrepülőgép került a RepTárba - tájékoztattak.

A múzeum hangárjában található emellett még négy, a HM EI Zrt. Repülési Divíziójának PNR Csoportja által 2019-ben felújított és átadott, egykori távirányítású, felderítő és célrepülőgép feladatokat ellátó pilóta nélküli repülőeszköz is - írták.

A közlemény szerint a Magyar Honvédség légvédelmi gyakorlatain évtizedek óta alkalmazzák a METEOR célrepülőgép-család különböző eszközeit. A RepTárban történő bemutatásuk jól szemlélteti az ellenséges, támadó repülőeszközöket szimuláló pilóta nélküli repülőeszközök műszaki fejlődését. Ezek költséghatékony és biztonságos gyakorlási lehetőséget jelentettek, illetve jelentenek ma is a hadrendben lévő légvédelmi fegyverrendszerek kezelői számára - írták.

A HM EI Zrt. továbbra is elkötelezett a repülőemlékek megőrzése mellett, ezért a jövőben is támogatja a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot kiállítási tárgyakkal, illetve kész bekapcsolódni a múzeumnak a repüléstörténet érdekes eseményeit vagy különleges eszközeit bemutató projektjeibe - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!