Versenyezhet

2022.01.05. 10:30

Nyilvántartásba vette a mudit az amerikai ebtenyésztők klubja

A pumi után egy másik őshonos magyar terelőkutya-fajtát, a mudit is nyilvántartásba vette az amerikai ebtenyésztők klubja (American Kennel Club, AKC).

A bekerülés a fajtiszta kutyák legrégebbi amerikai nyilvántartásába azt jelenti, hogy a mudi is versenyezhet sok amerikai kutyakiállításon, köztük az AKC nagy éves bajnokságán és a Westminster Kennel Club rangos versenyén.

Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább 300 egyed éljen belőle az ország legalább 20 államában, és létezzen egy szabvány, amely meghatározza, hogy milyen jellemzőknek kell megfelelnie a fajtának.

A mudi és az egykori orosz arisztokraták kedvenc kis ölebe, az orosz toy terrier keddi elismerésével 199-re emelkedett az AKC regiszterében szereplő fajták száma.

A pumit 2016 júniusában vették nyilvántartásba Amerikában.

 

Borítókép: egy mudi az I. Mudi Világtalálkozón a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyháza-Sóstófürdőn 2017. szeptember 7-én (Balázs Attila/MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!