Mi is segíthetünk

2022.01.22. 09:55

Sokat tehetünk a madarakért a költési időszak előtt

Vannak például ház körüli munkák, amelyek az év első három hónapjában, március végéig végezhetők csak el.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MME felhívja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy a költési időszak kezdete előtt, az év első 3 hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

A tapasztalatok alapján 3 olyan gyakori tevékenység van, amely az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti.

Ezek a munkák az év első 3 hónapjában, március végéig végezhetők el. A nem megfelelő ütemezés miatt azonban évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémák keletkeznek.

Sok gondot okoz, hogy az épületfelújítások kapcsán a tulajdonosok, a kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket és denevéreket is érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetés-kötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el. Ezért gyakran előfordul lakott fecskefészkek tömeges leverése nyaranta.

A hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket.

Szintén jelentős problémákat okoz a sérült vagy áramütésveszélyes gólyafészkek biztonságossá tétele. A természetvédelmi oltalom alatt álló madarak fészkei az állatokhoz hasonlóan védettséget élveznek. A fokozottan védett fehér gólyák téli viharokban sérült vagy áramütésveszélyes módon, az elektromos hálózat oszlopain épült fészkeinek magasító kosárra emeléséhez a megyei kormányhivatalok csak március 31-ig adhatnak engedélyt.

A fák és bokrok kivágása sok esetben indokolt és szükséges. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnövő fás szárú vegetáció eltávolítása, visszavágása, különösen tömeges nagyságrendben, jól tervezhető és ütemezhető az őszi és téli időszakra. Ezért indokolatlan a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző a munkákat a madarak költési időszakára hagyni.

Bővebb információk a témában az MME honlapján találhatóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!