Újabb siker

2022.01.21. 13:25

Vietnami tudományos díjat kapott Karikó Katalin

Karikó Katalin kapta kutatótársaival, Drew Weissmannal, a Pennsylvaniai Egyetem és Pieter Rutter Cullisszal, a Brit Columbia-i Egyetem professzorával a VinFuture Grand Prize-t, az első ízben átadott vietnami tudományos elismerést, amellyel 3 millió dollár jár.

A díjátadó ünnepséget, amelyen részt vett és beszédet mondott Pham Minh Chinh miniszterelnök is, Hanoiban, a vietnami főváros operaházában tartották csütörtökön - közölte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága.

Az elismerésért elsőként köszönetet mondó Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora elmondta, hogy 

már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakjára együtt járt két vietnami fiatallal. Ez a diákkori kapcsolat máig él: a két egykori szegedi egyetemista - Huong és Yen - a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban találkozott és fényképezkedett a világhírűvé vált csoporttárssal.

A VinFuture Prize különleges gálaműsorában magyar tudósként bemutatott Karikó Katalinnak, valamint amerikai és kanadai kutatótársának a hírvivő RNS-hez kötődő eredményeit, valamint a Covid-19 pandémia megfékezésére kifejlesztett mRNS-alapú vakcinákhoz való viszonyát videófilm mutatta be.

A legnagyobb vietnami vállalatbirodalom, a Vingroup által alapított VinFuture Foundation nagydíja 

olyan újítók elismerése, akiknek munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre 

- olvasható az SZTE közleményében.

A VinFuture Nagydíj mellett - a sokszínűség, a méltányosság és az új tudományterületek előmozdítása jegyében - további három, egyenként 500 ezer dollár értékű különdíjat is átadtak. E kitüntetésekkel a fejlődő országokból származó innovátorokat, női kutatókat, illetve a feltörekvő területeke kiemelkedő eredményt elérő fejlesztőit ismerik el. A VinFuture Alapítvány díjai az ENSZ fenntartható fejlődési céljait támogató kutatásokra ösztönöznek.

 

Borítókép (balról jobbra): Pieter Cullis, Drew Weissman, Pham Minh Chinh és Karikó Katalin VinFuture Grand Prize tudományos elismerés átadásának ünnepségén 2022. január 20-án (Nhac Nguyen/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!