Elmarad az aukció

2022.01.10. 09:50

Visszakerül Dél-Afrikába Nelson Mandela cellájának kulcsa

Amerikai árverés helyett visszakerül Dél-Afrikába Nelson Mandela Robben-szigeti cellájának kulcsa - közölte Nathi Mthethwa, Dél-Afrika kulturális minisztere.

Az aukcióra január 28-án New Yorkban került volna sor, ám a miniszter tiltakozott ellene. "Ez a kulcs a dél-afrikai embereké" - mondta.

Mthethwa közlése szerint a Guernsey's aukciósház beleegyezett abba, hogy visszaküldje a kulcsot és leállítsa más, Mandelához kötődő tárgyak árverését. Ilyen például egy Mandela által készített festmény, valamint a szobabicikli és a teniszütő, amelynek használatát engedélyezték számára a börtönben - írja a BBC.com.

Az aukció bevételével emlékkert és múzeum kialakítását támogatták volna Mandela sírhelye körül. A kulcsot Mandela egykori börtönőre, a jó barátjává vált Christo Brand kínálta eladásra.

"A kulcs szimbolizálja Dél-Afrika fájdalmas történelmét, ugyanakkor jelképezi az emberi lélek győzelmét a gonosz felett" 

- mondta Mthethwa.

Nelson Mandela 27 évet volt börtönben apartheidellenes tevékenysége miatt. Ebből 18 évet a Fokváros közelében lévő szigeten töltött. 1990-ben engedték szabadon, majd az ország első demokratikus választását követően 1994-ben ő lett Dél-Afrika első fekete elnöke, nemzeti ikonná vált. Egyetlen ciklust töltött ki, 1999-ben lemondott. 2013-ban, 95 évesen hunyt el.

 

Borítókép: Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök, a dél-afrikai feketék polgárjogi mozgalmának vezetőjének új szobra áll Howickban 2012. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Kim Ludbrook)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!