Világörökség

2022.03.23. 07:53

Újjáélesztik a Szent Jakab-zarándokút Szlovénia északkeleti részén áthaladó szakaszát

A világ legismertebb zarándokútjának három ága halad át Szlovénián, ezek közül a Magyarországra vezető szakaszt szeretnék újjáéleszteni.

Újjáélesztik a híres Camino de Santiago avagy Szent Jakab-zarándokút - ismert nevén El Camino - Szlovénia északkeleti részén áthaladó szakaszát.

A projektet Sasa Fras turisztikai szakember és Igor Vidmar, a Szent Jakab-zarándokút Baráti Egyesület vezetője mutatta be kedden a muravidéki Kebeleszentmártonban (Kobilje).

A világ legismertebb zarándokútjának három ága halad át Szlovénián, ezek közül az egyik a magyar határhoz közeli Kebeleszentmártonról indul és a Ptuj-hegyen (Ptujska Gora), valamint a Tuhinj-völgyön (Tuhinjska Dolina) keresztül vezet Ljubljanába. Egy másik ága a Horvátországhoz közeli Obrezje határátkelőhelyről, Slovenska Vasból viszi a zarándokokat Alsó-Carniola (Dolenjska) és a szlovén partvidék (Primorska) régiókon át Olaszországba, Triesztbe. Míg a harmadik ág Ljubljanából indul és a Wurzen-hágón (Korensko Sedlo) keresztül Ausztriába vagy a Monte Santo di Lussari-hegyen keresztül Olaszországba vezet, majd Santiago de Compostelaban ér véget, Spanyolországban.

A Magyarországra vezető szakaszt szeretnék újjáéleszteni a muravidéki és prlekijai helyi közösségek és turisztikai egyesületek, az idegenforgalmi és vendéglátóipari egységek bevonásával.

Fras elmondta: Kebeleszentmárton az egyetlen falu Szlovéniában, ahol két zarándokút találkozik, a Szent Jakab és a Szent Márton.

Vidmar szerint a Szent Jakab-zarándokutat évente mintegy ezren járják be, a jövőben pedig még több embert várnak külföldről és belföldről egyaránt.

A projekt keretén belül egy film is készül a muravidéki szakaszról, melynek bemutatójára és első promóciós körútra újságírókat is meghívnak április 19-én Ljutomerba.

A Szent Jakab-zarándokút 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!